Над 18 млрд. лв. е вече пазарната капитализация на БФБ

Пазарната капитализация към 31 март 2007 г. на Българска фондова борса-София достигна 18,238 млрд. лв., с което се отчита ръст от 101,12% спрямо същия период от миналата година, сочат обобщените данни на Комисията за финансов надзор. С най-голям дял на БФБ – София са компаниите от подотрасъл „Финансово посредничество“ (28,63%), следвани от дружествата в подотрасли „Транспорт, складиране и съобщения“ (21,65%), „Търговия, ремонт и техническо обслужване на автомобили и мотоциклети, на лични вещи и стоки за домакинството” (12,12%) и „Производство на химични вещества, продукти и влакна“ (8,55%). На тези четири подсектори на икономиката се падат 70,95% от пазарната капитализация на всички публично търгувани компании на българския фондов пазар.

Общият брой на инвестиционните посредници (ИП) към края на март 2007 г. е 86, от които 29 са банковите ИП. Активите на небанковите инвестиционни посредници (57 на брой) в края на тримесечието достигат общ размер от 3,83 млрд. лв.

Създадената нормативна база за учредяване и функциониране на договорните фондове значително допринася за увеличаване на отчетените стойности в сферата на дейност на колективните инвестиционни схеми (КИС). Регистрирани към 31 март 2007 г. са вече 35 договорни фонда, като заедно с 11-те инвестиционни дружества, общият брой на колективните инвестиционни схеми достига 46. Общата стойност на концентрираните в КИС активи се повишава до 435,29 млн. лв., с което се отчита ръст от 258,55%. само от март миналата година до март тази година.

Лицензираните управляващи дружества за отчетения период стават 26, като 7 от тях все още нямат сключен договор за управление. Активите, управлявани от тях, възлизат на 537,96 млн. лв., с което ръстът им на годишна база достига 327,48%. Този ръст се обуславя от увеличаването на броя на новите колективни схеми, чиито активи управляват дружествата, както и от нарастване активите на вече съществуващите КИС.

През последната година сферата на услуги, предлагани от акционерните дружества със специална инвестиционна цел, привлича силно интереса на инвестиционната общност. Броят на тези дружества нараства значително, като към 31.03.2007 г. те са вече 45 (в края на март 2006 г. те са 20), от които 7 са специализирани в секюритизация на вземания. Към края на март 2007 г. АДСИЦ са акумулирали активи в размер на 741,15 млн. лв., отчитайки ръст на годишна база от 312,10%.

Статистическите данни са публикувани на интернет страницата на КФН в раздел „Статистика”, „Статистика на капиталовия пазар”. За първи път в тях се представя обемът, оборотът и броят на сключени сделки с публични дружества на борсата през разглеждания период, както и стойността на тези показатели за всеки отрасъл по Националната класификация на икономическите дейности. Също така е представен делът на обема, оборота и сключените сделки на борсата с акции на публичните дружества от СОФИКС и БГ-40 в общата стойност на тези показатели за целия пазар на акции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *