Над 1,9 милиона българи са здравно неосигурени

Целта е профилактичният преглед при личния лекар да стане задължителен за всички работещи българи. Това съответно ще доведе до намаляване броя на непрофилактираните граждани.
Според Цеков един от основните проблеми на българите е липсата на каквато и да е била здравна култура. Ниското ниво на профилактичните прегледи е основен аспект от този проблем, тъй като „българинът се сеща, че е болен, когато събитието вече е настъпило“.
От друга страна, посочва председателят на НЗОК, зад тези прегледи стои и заделен в държавния бюджет финансов ресурс, който трябва да бъда реализиран. Това е и основната причина семейните лекари да полагат усилия за това пациентите им да правят полагащите им се профилактични прегледи.
Полезна мярка според Пламен Цеков е и глобата за гражданите, които не плащат здравните си осигуровки. Това не ограничава правата на потребителите и не противоречи на законодателството, но е достатъчно ефективен подход, за да даде нужните резултати.
„Най-добрият начин е когато се бръкне в джоба на човека и данъчните бъдат част от системата, която да принуди недобросъвестните платци да си плащат здравните осигуровки“, коментира той. По думите му към момента здравно неосигурените у нас са 1,9 милиона. 700 хиляди от тях са трайно неосигурени българи, които не живеят в България, но имат българско гражданство.
Шефът на Здравната каса коментира и въпроса с договарянето на цените на лекарствата. По думите му, откакто ведомството може да играе роля при изготвянето им, в търговската мрежа могат да се намерят над 106 медикамента на по-ниски цени.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *