Над 2 млн. дка земеделска земя са обявени за продажба

Над 2 млн. дка земеделска земя са обявени за продажба през тази година в България. Това показва национално представително допитване за нагласите на собствениците на поземлени имоти. Броят на собствениците, които искат да сключат сделка за притежаваната от тях земя в близките месеци, надхвърля 173 хил. души.

Резултат с изображение за земеделска земя

Те притежават средно по 27 земя, като планират да продадат около 13 дка в рамките на следващата година. Според брокери сделките с поземлени имоти се увеличават през лятото и на пазара излизат много нови земеделски земи.

Проучването показва, че най-предпочитаната компания при сделка със земеделска земя за поредна година е „Агрион Инвест“. Дружеството е най-разпознаваемият земеделски бранд в България и се ползва с най-голямо доверие в агросектора, информира economic.bg.

Компанията се утвърждава като безспорен лидер при покупко- продажба на поземлени имоти и далеч изпреварва основните си конкуренти. Всеки втори притежател на ниви разпознава името „Агрион“, а сред тези, които са решили да продават имотите си, разпознаваемостта на земеделското дружество достига до рекордните 78%. От проучването става ясно още, че над 48 хил. души, които планират да продадат имотите си в близките месеци, предпочитат да сключат сделка с „Агрион“.

Според анализатори на пазара основната причина за силното доверие към „Агрион“ е професионалното отношение към земеделската земя и услугите с добавена стойност, които дружеството предлага на своите партньори и клиенти. „Агрион“ гарантира справедлива цена на всички притежатели на земеделска земя, които са решили да продадат част от собствеността си. Оценката на земята, която е безплатна за собствениците, се формира чрез специално създаден алгоритъм, които отчита всички показатели, участващи във формирането на цената. „За разлика от другите компании на пазара, ние не използваме метода на осреднената оценка за дадено землище, а прилагаме индивидуален подход, към всяко запитване“, казаха от компанията.

Според експертите на „Агрион“ безплатната оценка помага на собствениците на земеделски земи да добият реална представа за пазарната оценка на активите им и каква цена да очакват, ако решат да ги продадат. Така всеки, който желае да разбере пазарната стойност на земята, която притежава, може да посети някой от офисите на дружеството в страната или да пусне онлайн заявка за оценка.

Друго сериозно облекчение за притежателите на имоти е, че дружеството съдейства при събирането на необходимите документи за сделка. Това е от огромно значение за продавачите, които в повечето случаи не са наясно какви документи да подготвят и от къде да ги получат. Експертите на лидера в управлението на земеделски активи също така предлагат безплатна професионална юридическа помощ  на всеки притежател на земя, който има казус със собствеността или просто иска консултация във връзка с поземлените отношения.

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *