Над 300 млн. евро годишно се харчат у нас заради войната на пътя

6682 души загинали и над 62 хиляди души ранени е равносметката за пътните инциденти в България в последните шест години.

Докато в ЕС броят на жертвите от катастрофи намалява с 20 процента годишно, у нас той непрекъснато расте. Това стана ясно по време на семинар за пътната безопасност в България.

През втората половина на годината броят на катастрофите е намалял, но жертвите са на нивото от 2006 година, отчете министърът на транспорта Петър Мутафчиев.

Според данни от проучване на Световната банка, средно годишно в България се случват около 80 хиляди катастрофи, при които умират около 1000 души, а други 10000 души са ранени.

Социалните и икономическите последици от пътните произшествия са огромни обясни Йеспер Мартен от Световната банка. В ЕС около 2 процента от Брутния вътрешен продукт на страните се отделят за превенция на катастрофите, за болнична помощ и за издръжка на засегнатите семейства.

У нас годишно черната статистика е причина да се харчат между 300 и 400 милиона евро. Най-често катастрофи стават в населените места заради липсата на съоръжения за пешеходци и проблеми с регулирането на движението. Смъртните случаи се дължат обаче най-често на произшествия извън населените места. Най-чести причини за тежките катастрофи са високата скорост, употребата на алкохол и шофирането на млади и неопитни водачи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *