Над $380 млн. са изнесени от България към швейцарска банка

Над 380 милиона долара от България са били насочени към една от швейцарските банки в периода от 1988-а до 2006-а година.

Това сочат най-новите разкрития на международния консорциум за разследваща журналистика, които бяха публикувани снощи под името „Суислийкс“, съобщи БНР.

Данните показват схема за избягване на данъци и укриване на капитали на обща стойност 120 милиарда долара от над 200 страни.

България е на 69-о място в глобалната класация по размер на средствата, постъпили във въпросната банка.

Сред водещите в тази класация са Швейцария, Великобритания, САЩ, Франция и Италия, откъдето са били източени милиарди. Установено е, че някои от банковите сметки принадлежат на диктатори, корумпирани политици, трафиканти на наркотици и оръжие, други -. на звезди от света на киното, модата или спорта внай-тежките години на прехода у нас, между демократичните промени и еврочленството,

Във въпросната швейцарска банка са били открити 95 сметки на лица и организации с български адрес.

Близо половината от тях са били анонимни – с номер, вместо име. Свързаните с България клиенти на банката са 74, само 11 на сто от тях обаче са имали българско гражданство.

Най-голямата сметка на български клиент е била на стойност над 264 милиона долара,

показва разследването, в което не са посочени имена, свързани с нашата страна. Българските власти обаче биха могли да ги оповестят, защото френските данъчни органи, които през 2008-а година са получили от информатор всички данни за банковата схема, твърдят, че са ги предоставили на всички заинтересовани страни. Новият скандал „Суислийкс“ е най-голямото изтичане на банкова информация в историята.

В епицентъра му е швейцарският клон на втората по големина банка в света – HSBC, с централен офис в Лондон .

Неин директор в онзи период е Стивън Грийн, който по-късно е удостоен с благородническа титла и става министър на търговията и инвестициите в правителството на Дейвид Камерън.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *