Над 65 000 бедни са заявили помощи за отопление

Само за две седмици над 65 000 домакинства у нас са кандидатствали за помощта за отопление за предстоящата зима.

 Тази година помощта за топло за целия отоплителен сезон е в размер на 365 лв. Това съобщиха от Агенцията за социално подпомагане.

В ход е и кампанията за отпускане на еднократната помощ за първокласници, която ще обхване семействата на 46 000 деца. Сроковете за двете кампании изтичат през октомври, предаде Дарик.

За новия отоплителен сезон домакинствата с право на енергийна помощ ще я получат в увеличен размер – по 73 лв. месечно или общо за петте месеца – 365 лв.

От Агенцията припомнят, че увеличеният размер на пенсиите и на месечните помощи за деца с трайни увреждания от юли няма да се отразят при определяне на минималния доход за достъп до това подпомагане.

От постъпили над 65 000 заявления за помощта, са издадени заповеди за отказ на 270 лица. Крайният срок за кандидатстване е 31 октомври.

Колкото до помощта за първокласници, която и през тази година е в размер на 250 лв., до момента за нея са подадени малко над 11 хиляди заявления, информира inews.bg.

Пари са отказани на 108 семейства, няма издадени заповеди за отпускане на помощта в натура, което се случва когато родителите са непълнолетни, не полагат нужните грижи или не използват помощта по предназначение.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *