Наемите на жилища на Острова продължават да падат

Делът на оценителите и брокерите на имоти във Великобритания, които отчитат спад на наемните нива на жилищата за тримесечния период до края на април, достигна най-високата си стойност в историята на проучването на Кралския институт на лицензираните оценители (Rics), което се изготвя от 1999 г.
От института са констатирали, че с 55% повече оценители и брокери на имоти регистрират понижение на наемите, отколкото ръст.
Спадът е най-изразен в Шотландия и Лондон.
Очакванията са наемите да продължат да падат в идните месеци, но с по-бавен темп. С 25% повече оценители общо прогнозират, че наемите ще се понижават през идното тримесечие, което е значително по-малко в сравнение с предходните три месеца, когато този дял е бил 41%.
Оценката на доходността сочи, че наемите падат с по-бързи темпове в сравнение с цените на жилищата.
„Сделките с имоти започват да се увеличават от много ниски нива и приливът на предлагане на пазара на наеми се забави, защото продавачите започнаха да намират купувачи“, казва говорителят на Rics Джереми Лийф.
„Търсенето на имоти под наем все още остава високо, но наемателите успяват да се възползват от наводнения пазар, за да договорят по-ниски цени. Дори и така, низходящият натиск върху наемите би трябвало да отслабне в идните месеци и да има добри новини за наемодателите“.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *