Наемите по софийския бул. „Витоша“ поскъпнаха с поне 20%

Да наемеш помещение на главната търговска улица на София – бул. “Витоша”, вече излиза по-скъпо. Наемите по частично ремонтираната пешеходна част на булеварда са се увеличили с 27% през първата половина на 2014 г. в сравнение със същия период на 2013 г.

Това твърди последният доклад за пазара на търговски площи в Централна и Източна Европа на консултантската компания “Колиърс”. Според други представители на бранша поскъпването е двуцифрено, но по-скромно.

Обявените от “Колиърс” 27% са значително по-високи от нарастването на цените в други големи градове от региона. Например в Рига увеличението е 19%, в Белград – 9%, а в Москва и Санкт Петербург – 3%.

Сравнение

Базата за сравнение обаче е твърде различна. Докато по “Витоша” наемите на магазините в момента са около 40-45 евро на кв. м, в Москва има престижни търговски помещения, в които наемът надхвърля 3000 евро на кв. м. Затова не е чудно, че процентът на поскъпване на имотите по “Витоша” е доста по-голям от този в Москва.
Причините за повишението на наемите в София е донякъде ясна. “Витоша” стоя години наред разкопана, а през това време се случи бумът на моловете, които напуснаха търговската улица. Това намали и наемите и от тази база е естествено сега да се отчита двуцифрено увеличение.

От друга страна, на столичната улица почти не останаха големи помещения. Първоначално големи площи сега се раздробяват на по-малки помещения и се отдават отделно. Това води и до поскъпване на цената за 1 кв. м.

Липсата на големи свободни площи е причината след реконструкцията и превръщането на “Витоша” в пешеходна зона почти нито една известна модна марка да не се върне там. Според експерти тези търговци търсят магазини от порядъка на 800-1000 кв. м, а свободните по “Витоша” са предимно около 80-100 квадрата. В най-добрия случай те се наемат от малки заведения.

Конкуренция

Според Росен Генев, мениджър за търговските площи в консултантската компания “Фортон”, ръст на наемите по “Витоша” през последната година наистина има. Той обаче е по-скромен от отчетените от “Колиърс” 27%. Според Генев поскъпването е с около 1/5.
“В частта около “Леге” и “Съборна”, където са съсредоточени най-луксозните модни марки, наемите са по-високи и достигат 45-50 евро на кв. м, но това не се отнася за цялата “Витоша”, смята той. Генев посочи, че големите наематели предпочитат моловете, където наемите са стабилни, има голям избор от помещения, а и стойността им се движи между 17 и 22 евро на кв. м.

Причината е, че през тази и миналата година бяха пуснати в експлоатация нови търговски центрове. След седмица отваря врати “Мега мол” в “Люлин”, а за 23 октомври е обявен стартът на “Саут Ринг мол” на Околовръстното. “Всичко това потиска наемите и се наблюдава предоговаряне на цените”, каза Генев.

Според него, ако се направи класация на чисто търговските улици в столицата по размера на наемите, веднага след “Витоша” идва “Граф Игнатиев”, след него – “Солунска”, а след това – “Пиротска”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *