Назначаване/заемане на държавна служба

Мои приятели работят в държавната администрация. Аз също имам желание да бъда назначен на държавна служба. Разбира се, искам да се информирам за най-важните неща, които е добре да знам.

Сред какви длъжности мога да избирам?

Подробна информация за различните длъжности в администрацията и начина за кандидатстване се публикуват настраницата на Административния регистър.

Какви са условията, на които трябва да отговарям, за да мога да бъда назначен/а на държавна служба?

да съм пълнолетен български гражданин, гражданин на ЕС или на Швейцария;
да НЕ съм поставен подзапрещениеили осъждан за престъпление от общ характер;
да нямам роднински връзки с други служители в същата администрация, с които ще съм в йерархическа зависимост. Това изискване включва съпруга/та ми или друг човек, с когото съжителстваме (приятел/ка, годеник/годеница, съквартирант/ка), роднините по права линия без ограничение, както и тези по съребрена и по сватовство до четвърта степен включително.
да не съм лишен от правото да заемам определена длъжност (например, заради извършено предишно нарушение като държавен служител);
да не съмедноличен търговец, неограничено отговорен съдружник в търговско дружество, управител, търговски пълномощник, търговски представител, прокурист, търговски посредник, ликвидатор или синдик, член на орган на управление или контрол натърговско дружествоили кооперация;
да не заемам ръководен пост вполитическа партия;
да не съм народен представител;
дане работяпо трудово правоотношение, освен ако не съм учител/ка;
да отговарям на изискванията за конкретната служба, които посочва законът.

Как мога да бъда назначен на държава служба?

За да заема избрана от мен длъжност като държавен служител, необходимо е да участвам в обявен конкурс и да го спечеля. Не мога да кандидатствам на позиция, за която такъв в момента не е обявен. Все пак има известниизключенияот това правило.

Има обявен конкурс за длъжността, която ме интересува. Как мога да участвам?

За да бъда допуснат за участие в конкурса, необходимо е, на първо място, да подам изискваните от мен документи, които са посочени в самата обява за конкурса. Срокът за подаването им еот 10 до 14 дни от датата на публикуване на обявлениетоза конкурса.Те се разглеждат от специално назначена комисия.

Важно! Когато администрацията, в която кандидатствам, има електронна страница, комисията публикува на нея списък с допуснатите и недопуснатите кандидати до конкурса наседмия ден от крайната дата за подаване на документите.Списъка мога да открия и на място в сградата на администрацията.Ако не съм допуснат до участие в конкурса, комисията е задължена да посочи основанията за това.

Какво мога да направя, ако ми откажат участие в конкурс, а не съм съгласен с основанията за това?

В такъв случай имам право да обжалвам пред съответната администрация (например, като подам жалба в регистратурата или друго определено за това място), отговорна за назначаването ми,но не пред съд. Срокът, в който мога да направя това, е3 дни от обявяването на списъците. Решението по жалбата ми също се обявява втридневен срок от подаването на жалбата.Ако такова не е налице, неговата липса е равностойна наотказ, който е окончателен.

Важно!Това, че съм подал/а жалбане спира конкурсната процедура.

Допуснат/а съм до участие. Как се провежда конкурсът?

Самата процедура по провеждане на конкурс за назначаване се определя от администрацията в зависимост от предлаганата длъжност и конкретните изисквания към кандидатите. Конкурсът може да започне най-рано14 дни след изтичане на срока за подаване на документи, катоточната дата се посочва от комисиятазаедно с часа и мястото на провеждане.Класират се кандидатиот първо до трето място, като комисията изготвя мотивиран протокол.

Не успях да се класирам на първо място, но смятам, че причините на комисията са неоснователни. Имам ли право да възразя срещу решението й?

Подобно на случая при недопускане до конкурс, и тук имам право да подам жалбадо администрацията по назначаването (не до комисията!) до 7 дни от получаването на протокола. И тук, ако не получа отговор на жалбата си, неговата липса се счита за мълчалив отказ от страна на назначаващия.НЕ се обжалва пред съд!.

Супер! Класирах се на първо място! Кога мога да започна работа?

14 дни след представянето на протоколана комисията администрацията ми издаваакт за назначаване. Ако длъжността, за която съм кандидатствал/а, изисквадостъп до класифицирана информация, този акт се издава в срок от14 днислед получаването на разрешително за достъп.

Важно!Същинското постъпване на служба в администрацията се случва10 дни след издаването на акта за назначениеи се удостоверяваписмено.Задължен съмда положа клетваи даподпишат.нар.“клетвен лист”. Без тях не мога да постъпя на работаи актът ми за назначаванесе отменя.

(*) Настоящата статия има за цел да очертае някои основни Ваши права, като няма претенции да бъде юридически съветник. Ако имате затруднения с упражняването на тези основни права или случаят е по-сложен – съветваме Ви да се консултирате с юридически експерт. (*)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *