Наистина ли са се увеличили чуждите инвестиции

Чуждите инвестиции се били увеличили. Преките чужди инвестиции (ПЧИ) за 2017 г. са нараснали с 37% в сравнение с 2016 г., съобщават повсеместно медиите. Изглежда голям растеж, но само на пръв поглед. Реално, според данните на БНБ, ПЧИ за 2017 г. са 901,9 млн. евро.

Това е направо мизерно число за една икономика, която е в оживление. За сравнение, при предишното оживление през 2005-2008 г. ПЧИ достигнаха пик от 9 млрд. евро (за 2008 г.). От 2009 г. насам спадат до около 1-1,5 млрд. евро годишно, а от 2015 г. насам слизат и под 1 млрд. евро.

За 2016 г. са 660 млн. евро. Сегашното уж увеличение не е за хвалене, защото то не е реално. Ако му разгледаме структурата, ще се окаже, че то дори не е увеличение. Най-големият дял в тези ПЧИ за 2017 г. е заради увеличение на кредитите, взети от наши фирми от чужди банки. Също и от преструктурирани кредити, заради по-изгодна лихва. Реално дяловият капитал (тоест участието на чужди фирми в български дружества) спада. Спада и реинвестираната печалба на чужди инвеститори.

Дяловият капитал през 2017г. е намалял почти три пъти в сравнение с 2016г., а реинвестираната печалба през 2017г. е намаляла с над 30% в сравнение с 2016 г. Новите инвеститори са малко, а кредитите растат, защото старите инвеститори си рефинансират стари кредити с нови на ниски лихви. Това са кредитни суапи за печелене от лихвен арбитраж между стари и нови лихви по съществуващи кредити. Фирмите си оптимизират лихвените разходи. Банките отчитат ръст в корпоративно кредитиране.

Това да се представя като преки чужди инвестиции е несериозно. България стана дестинация за лоукост инвеститори и за нискобюджетни инвестиции с малко капитал и ниска добавена стойност. И всичко е точно, ама не съвсем…

 

 

This is my first stock photo. I chose this one because it did not require any expensive props. Feel free to use this image, just link to www.SeniorLiving.Org

 

 

Румен Гълъбинов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *