Най-богатите руснаци и украинци изгубиха 13 млрд. долара за ден

Най-богатите руснаци са се разделелили с 13 млрд. долара от стойността на активите си в рамките на понеделник. Това показват данните от Bloomberg Billionaires Index, който следи всекидневното състояние, с което разполагат най-богатите хора в света.

Като цяло, напрежението между Украйна и Русия е довело до спад на капитализацията на активите на най-големите богаташи в размер на 44,4 млрд. долара, пише Bloomberg.

„Обедняването” на богаташите идва в резултат на най-големите разпродажби на пазарите на акции от месец насам и пропадането на рублата до най-ниската стойност в историята.

Най-големият губещ сред милиардерите са Генади Тимшенко и Леонид Микелсон, които са загубили близо 3,2 млрд, долара заради бягството на инвеститорите от ОАО Novatek, което свали акциите на компанията с 18 на сто. Двамата притежават близо половината от капитала на втората по големина руска газова компания.

Най-богатият украинец пък – Ринат Ахмедов, е изгубил близо 700 млн. долара в рамките на вчерашния ден. Милиардерът е собственик на най-големия индустриален конгломерат в страната System Capital Management.

„Навлизането на Русия на Кримския полуостров увеличи рисковите премии на развиващите се пазари, геополитическите рискове и рисковете пред икономическия растеж”, коментира Гаутам Батра от Signia Wealth в Лондон за Bloomberg.

„Дори преди събитията в Украйна беше нормално да се очаква известна волатилност тази седмица след силните повишения от края на февруари. При всички случаи може да се очаква корекция или изтегляне от пазарите”, смята той.

Вчера основният индекс на борсата в Москва – Micex, се понижи с 11 на сто, записвайки най-голямата си загуба от ноември 2008 година насам. Така бе изтрита пазарна капитализация на компаниите в него за близо 60 млрд. долара.

В същото време централната банка изля близо 12 млрд. долара от валутния си резерв, за да подкрепи рублата. Валутата на страната обаче пропадна до историческо дъно въпреки опитите на институцията да омекоти срива.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *