Най-бързият компютър в света ще имитира мозъка

Голяма група от учени и изследователи работят по разработването на най-бързия компютър на света. Тайната на огромната скорост на машината ще се крие в това, че тя ще работи подобно на човешкия мозък, пише „Машъбъл“.

Разработката е част от мащабния проект „Човешки мозък“ (Human Brain Project – HBP), който бе стартиран миналата седмица по време на пресконференция в Швейцария. В него се комбинира интелектуалният потенциал на 135 научни института и правителствени организации, чиято основана цел е да създадат първият в историята компютърен аналог на човешкия мозък. Проектът е финансиран от Европейската комисия и ще струва около 1,6 млрд. долара.

Със своите неврони, чиито брой надвишава този на звездите в галактиката и безбройните връзки между тях човешкият мозък е най-сложната машина, която познаваме. Затова изглежда почти естествено, че искаме да имитираме нейната мощ, използвайки технологиите. Учените твърдят, че компютърът, който бъде разработен на базата на мозъците ни, ще е 1000 пъти по-бърз и от най-мощните машини, които се използват днес.

Първата фаза на проекта HBP, за която се очаква да продължи около десетилетие, е да се разберат по-добре отделните функции на мозъкa. След това целта на учените ще е да се опитат да схванат начина по който учим, мислим, виждаме и чуваме.

Към момента хардуерът в най-мощните суперкомпютри е способен да постигне скорости от 1 квадрилион операции в секунда. Според Хенри Маркрам, директор на проекта „Човешки мозък“, в близко бъдеще тази скорост ще се повиши неимоверно.

„Добре познати производители на суперкомпютри като IBM, Cray, Intel и Bull са си поставили за цел до края на десетилетието да построят първите машини, способни да извършват квинтилиони операции в секунда (квинтилион е число с 18 нули). Така че сме сигурни, че тогава ще разполагаме с машините, които са ни нужни“, твърди Маркрам.

Учените очакват в следствие на проекта да научат много нови неща за начина, по който работят мозъците ни и да открият методи за лечението на нелечими в момента мозъчни заболявания. Отделно създаването на подобна система ще доведе до революционно развитие на електрониката, смятат те.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *