Най-важните събития през 2013 г.

След седем дни ще изпратим старата 2013 и ще посрещнем новата 2014 г. Какви бяха най-важните събития, които се случиха по света през миналите 365 дни?

20 януари 2013 г. – Барак Обама встъпи във втория си мандат

Обама, който е първият чернокож президент на САЩ, положи клетва върху същата библия, използвана през 1861 г. за церемонията по встъпване в длъжност на Ейбрахам Линкълн, който превежда страната през Гражданската война и освобождава робите. Обама е третият президент на САЩ от Илинойс, след Линкълн и Юлисес Грант, и също така е петият най-млад избран за държавен глава на страната. Около 2 млн. души от всички краища на страната присъстваха на церемонията във Вашингтон, за да станат свидетели на историческото събитие. Във встъпителната си реч 44-ият държавен глава на САЩ обеща да възстанови водещата роля на САЩ в света и призова американците да поемат отговорност за възстановяването на икономиката.

11 февруари 2013 г. – Папа Бенедикт XVI стана първият оттеглил се папа от 1415 г.

Папа Бенедикт XVI застана начело на Римокатолическата църква на 19 април 2005 г. Той наследи папа Йоан Павел II. На последната си обща аудиенция папа Бенедикт ХVІ емоционално се сбогува с вярващите. Той заяви, че разбира важността на решението си да стане първият оттеглил се понтиф от 600 години насам, но подчерта, че го е направил за доброто на Римокатолическата църква. На поста беше наследен от аржентинския кардинал Хорхе Марио Берголио, който прие името папа Франциск. Първият латиноамерикански папа и първи йезуит, който оглавява Римокатолическата църква, призова вярващите да се молят за неговия предшественик Бенедикт XVI.

Над Челябинск пада метеорит, който ранява над хиляда души

В 7.30 ч. българско време (9.30 местно) над уралския град Челябинск в Русия припламва ярка бяла светлина. След секунди последвал силен гръм, а прозорците на много домове били изпочупени. При падането на небесната скала бяха засегнати жителите на Тюменска, Курганска, Свердловска област, както и северните територии на Казахстан. Основните щети бяха регистрирани в Челябинска област, където пострадаха повече от хиляда души.

13 март – Папа Франциск встъпва в длъжност

Аржентинският кардинал Хорхе Марио Берголио става първият папа от Латинска Америка. Той приема името Франциск. За десетте месеца на този пост папата се прочу като земен човек, който заклейми култа към парите и се лиши от лукса на предшествениците си.

15 април 2013 г.– Две бомби избухнаха по време на традиционния маратон в Бостън

Трима души загинаха, а повече от 200 бяха ранени при двете силни експлозии, които избухнаха близо до финиш линията на Бостънския маратон през април. Американската полиция залови двамата виновни за терористичния акт, като уби единият от тях. Джохар Царнаев, който е роден в Русия, се намира в американски затвор.

24 април 2013 г. – При срутването на фабрика в Бангладеш загинаха 1100 души

Повече от 3000 работници са се намирали във фабрика в Дака, когато осеметажната сграда рухнала. Над 2000 се спасиха. Последната оцеляла – 18-годишна Решма Ислам остана под развалините 17 дни. Работниците шиели дрехи за известни световни марки. Срещу труда си получавали по 30 евро на месец.

20 май 2013 г.- Торнадо в Оклахома взима 25 жертви

Стихията от пета степен, която премина през Мур, щата Оклахома, остави в бедстващо положение повече от 5 млн. души. Линията на разрушение достигна 27 км. Скоростта на вятъра във вътрешността на бурята е надвишавала 320 километра в час. Средната широчина на торнадото е била два километра. То е било в съприкосновение със земята 45 минути. Учените измислиха, че мощта на торнадото е била 8 пъти по-голяма от бомбата над Хирошима.

31 май – Масови протести в Турция в защита на парк

В края на май перз тази година в Турция избухнаха най-бурните антиправителствени протести от 10 години насам. Те бяха срещу турския премиер Ердоган и правителството във връзка с плановете за реконструкция на парка Гези в Истанбул. Сблъсъците между протестанти и полиция взеха и жертви. В крайна сметка правителството отмени плановете си за парка.

9 юни 2013 г. – Става ясно, че бившият сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън е разкрил на журналисти подробности за свръхсекретните програми на САЩ и Великобритания за шпиониране

Разкритията на Сноудън доведоха до най-големия скандал, в който е замесена американсата администрация след аферата Уотъргейт. За да се спаси от преследване, бившият сътрудник на ЦРУ потърси убежище в Русия. Разкритите данни доведоха до обтягане на отношенията на президента Барак Обама с други световни лидери, като Дилма Русеф и Ангела Меркел.

4 юли 2014 г. – Държавен преврат в Египет

Египетската армия сваля президента Мохамед Морси от власт и в страната беше преустановено действието на конституцията. Египет потъна в протести и беззаконие.

22 юли 2013 г. – Ражда се принц Джордж

Бебето на принц Уилям и херцогиня Кейт беше най-чаканата новина за миналата година. Принцът, който е трети в редицата за наследяване на британския трон, се роди при невероятен медиен интерес. Родителите му нарушиха традициите още с първата официална снимка, която беше направена в имението на родителите на Кейт Мидълтън. Херцогинята смята и да прибягва до услугите на бавачка рядко и да отгледа сама сина си.

14 септември 2013 г. – Постига се споразумение за химическото оръжие на Сирия

След като светът беше на прага на нова война в продължение на седмици, на 14 септември САЩ и Русия постигнаха споразумение за унищожаването на сирийските химически оръжия до средата на 2014 г. В края на август Сирийският център за наблюдение правата на човека съобщи, че при атаката от 21 август край Дамаск са били убити 502 души, сред които 80 деца и 137 жени. Според доклад на американското разузнаване при тази атака са убити 1429 души, сред които 426 деца. Войната в Сирия води до хиляди имигранти, които напускат страната в търсене на убежище.

22 септември 2013 г. – Ангела Меркел спечели трети мандат като канцлер на Германия

Меркел оглави третото правителство на т. нар. голяма коалиция в историята на Германия след Втората световна война. Страната имаше за последно такъв кабинет в периода 2005-2009 г. Тогава, през първия си мандат като канцлер, Меркел отново управляваше Германия в коалиция със социалдемократите.

1 октомври – Безизходица в Конгреса води до хаос в американската администрация

След като американските конгресмени не успяха да се споразумеят за тавана на дълга, в САЩ правителствените институции затвориха врати. Това положение продължи 16 дни и сериозно разклати световните пазари.

8 ноември – Тайфунът Хаян връхлита Филипините

Най-малко 6000 души загинаха при преминаването на тайфуна през централната част на Филипините. Хаян, или Йоланда, както го наричат във Филипините, е 30-ият тайфун в Тихия океан за тази година. По данни на Националната метеорологична служба на Япония скоростта на вятъра в епицентъра му е била 87.5 метра в секунда, а поривите му достигали до 105 метър в секунда (360 км/ч).

5 декември – Почина Нелсън Мандела

На 95-годишна възраст на 5 декември почина първият чернокож президент на Южна Африка Нелсън Мандела. Той беше погребан в село Куну в присъствието на 4500 души. На официалната церемония по изпращането му присъстваха всички европейски лидери.

След седем дни ще изпратим старата 2013 и ще посрещнем новата 2014 г. Какви бяха най-важните събития, които се случиха по света през миналите 365 дни? 20 януари 2013 г. – Барак Обама встъпи във втория си мандат Обама, който е първият чернокож президент на САЩ, положи клетва върху същата библия, използвана през 1861 г. за церемонията по встъпване в длъжност на Ейбрахам Линкълн, който превежда страната през Гражданската война и освобождава робите. Обама е третият президент на САЩ от Илинойс, след Линкълн и Юлисес Грант, и също така е петият най-млад избран за държавен глава на страната. Около 2 млн. души от всички краища на страната присъстваха на церемонията във Вашингтон, за да станат свидетели на историческото събитие. Във встъпителната си реч 44-ият държавен глава на САЩ обеща да възстанови водещата роля на САЩ в света и призова американците да поемат отговорност за възстановяването на икономиката. 11 февруари 2013 г. – Папа Бенедикт XVI стана първият оттеглил се папа от 1415 г. Папа Бенедикт XVI застана начело на Римокатолическата църква на 19 април 2005 г. Той наследи папа Йоан Павел II. На последната си обща аудиенция папа Бенедикт ХVІ емоционално се сбогува с вярващите. Той заяви, че разбира важността на решението си да стане първият оттеглил се понтиф от 600 години насам, но подчерта, че го е направил за доброто на Римокатолическата църква. На поста беше наследен от аржентинския кардинал Хорхе Марио Берголио, който прие името папа Франциск. Първият латиноамерикански папа и първи йезуит, който оглавява Римокатолическата църква, призова вярващите да се молят за неговия предшественик Бенедикт XVI. Вижте и Папите, които са се оттегляли – няколко разтърсващи истории 15 февруари 2013 г. – Над Челябинск пада метеорит, който ранява над хиляда души В 7.30 ч. българско време (9.30 местно) над уралския град Челябинск в Русия припламва ярка бяла светлина. След секунди последвал силен гръм, а прозорците на много домове били изпочупени. При падането на небесната скала бяха засегнати жителите на Тюменска, Курганска, Свердловска област, както и северните територии на Казахстан. Основните щети бяха регистрирани в Челябинска област, където пострадаха повече от хиляда души. 13 март – Папа Франциск встъпва в длъжност Аржентинският кардинал Хорхе Марио Берголио става първият папа от Латинска Америка. Той приема името Франциск. За десетте месеца на този пост папата се прочу като земен човек, който заклейми култа към парите и се лиши от лукса на предшествениците си 15 април 2013 г.– Две бомби избухнаха по време на традиционния маратон в Бостън Трима души загинаха, а повече от 200 бяха ранени при двете силни експлозии, които избухнаха близо до финиш линията на Бостънския маратон през април. Американската полиция залови двамата виновни за терористичния акт, като уби единият от тях. Джохар Царнаев, който е роден в Русия, се намира в американски затвор. 24 април 2013 г. – При срутването на фабрика в Бангладеш загинаха 1100 души Повече от 3000 работници са се намирали във фабрика в Дака, когато осеметажната сграда рухнала. Над 2000 се спасиха. Последната оцеляла – 18-годишна Решма Ислам остана под развалините 17 дни. Работниците шиели дрехи за известни световни марки. Срещу труда си получавали по 30 евро на месец. 20 май 2013 г.- Торнадо в Оклахома взима 25 жертви Стихията от пета степен, която премина през Мур, щата Оклахома, остави в бедстващо положение повече от 5 млн. души. Линията на разрушение достигна 27 км. Скоростта на вятъра във вътрешността на бурята е надвишавала 320 километра в час. Средната широчина на торнадото е била два километра. То е било в съприкосновение със земята 45 минути. Учените измислиха, че мощта на торнадото е била 8 пъти по-голяма от бомбата над Хирошима. Най-смъртоносните случаи на торнадо в САЩ 31 май – Масови протести в Турция в защита на парк В края на май перз тази година в Турция избухнаха най-бурните антиправителствени протести от 10 години насам. Те бяха срещу турския премиер Ердоган и правителството във връзка с плановете за реконструкция на парка Гези в Истанбул. Сблъсъците между протестанти и полиция взеха и жертви. В крайна сметка правителството отмени плановете си за парка.

Прочети повече на: http://profit.bg/news/Naj-vazhnite-subitiya-prez-2013-g/nid-117062.html
След седем дни ще изпратим старата 2013 и ще посрещнем новата 2014 г. Какви бяха най-важните събития, които се случиха по света през миналите 365 дни? 20 януари 2013 г. – Барак Обама встъпи във втория си мандат Обама, който е първият чернокож президент на САЩ, положи клетва върху същата библия, използвана през 1861 г. за церемонията по встъпване в длъжност на Ейбрахам Линкълн, който превежда страната през Гражданската война и освобождава робите. Обама е третият президент на САЩ от Илинойс, след Линкълн и Юлисес Грант, и също така е петият най-млад избран за държавен глава на страната. Около 2 млн. души от всички краища на страната присъстваха на церемонията във Вашингтон, за да станат свидетели на историческото събитие. Във встъпителната си реч 44-ият държавен глава на САЩ обеща да възстанови водещата роля на САЩ в света и призова американците да поемат отговорност за възстановяването на икономиката. 11 февруари 2013 г. – Папа Бенедикт XVI стана първият оттеглил се папа от 1415 г. Папа Бенедикт XVI застана начело на Римокатолическата църква на 19 април 2005 г. Той наследи папа Йоан Павел II. На последната си обща аудиенция папа Бенедикт ХVІ емоционално се сбогува с вярващите. Той заяви, че разбира важността на решението си да стане първият оттеглил се понтиф от 600 години насам, но подчерта, че го е направил за доброто на Римокатолическата църква. На поста беше наследен от аржентинския кардинал Хорхе Марио Берголио, който прие името папа Франциск. Първият латиноамерикански папа и първи йезуит, който оглавява Римокатолическата църква, призова вярващите да се молят за неговия предшественик Бенедикт XVI. Вижте и Папите, които са се оттегляли – няколко разтърсващи истории 15 февруари 2013 г. – Над Челябинск пада метеорит, който ранява над хиляда души В 7.30 ч. българско време (9.30 местно) над уралския град Челябинск в Русия припламва ярка бяла светлина. След секунди последвал силен гръм, а прозорците на много домове били изпочупени. При падането на небесната скала бяха засегнати жителите на Тюменска, Курганска, Свердловска област, както и северните територии на Казахстан. Основните щети бяха регистрирани в Челябинска област, където пострадаха повече от хиляда души. 13 март – Папа Франциск встъпва в длъжност Аржентинският кардинал Хорхе Марио Берголио става първият папа от Латинска Америка. Той приема името Франциск. За десетте месеца на този пост папата се прочу като земен човек, който заклейми култа към парите и се лиши от лукса на предшествениците си 15 април 2013 г.– Две бомби избухнаха по време на традиционния маратон в Бостън Трима души загинаха, а повече от 200 бяха ранени при двете силни експлозии, които избухнаха близо до финиш линията на Бостънския маратон през април. Американската полиция залови двамата виновни за терористичния акт, като уби единият от тях. Джохар Царнаев, който е роден в Русия, се намира в американски затвор. 24 април 2013 г. – При срутването на фабрика в Бангладеш загинаха 1100 души Повече от 3000 работници са се намирали във фабрика в Дака, когато осеметажната сграда рухнала. Над 2000 се спасиха. Последната оцеляла – 18-годишна Решма Ислам остана под развалините 17 дни. Работниците шиели дрехи за известни световни марки. Срещу труда си получавали по 30 евро на месец. 20 май 2013 г.- Торнадо в Оклахома взима 25 жертви Стихията от пета степен, която премина през Мур, щата Оклахома, остави в бедстващо положение повече от 5 млн. души. Линията на разрушение достигна 27 км. Скоростта на вятъра във вътрешността на бурята е надвишавала 320 километра в час. Средната широчина на торнадото е била два километра. То е било в съприкосновение със земята 45 минути. Учените измислиха, че мощта на торнадото е била 8 пъти по-голяма от бомбата над Хирошима. Най-смъртоносните случаи на торнадо в САЩ 31 май – Масови протести в Турция в защита на парк В края на май перз тази година в Турция избухнаха най-бурните антиправителствени протести от 10 години насам. Те бяха срещу турския премиер Ердоган и правителството във връзка с плановете за реконструкция на парка Гези в Истанбул. Сблъсъците между протестанти и полиция взеха и жертви. В крайна сметка правителството отмени плановете си за парка.

Прочети повече на: http://profit.bg/news/Naj-vazhnite-subitiya-prez-2013-g/nid-117062.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *