Най-важното финансово решение за 2011-а

Анализатори от Bloomberg си задават въпроса кое е най-голямото финансово решение, което ще срещне Европа през 2011 г. и според тях, това е изборът на нов президент на ЕЦБ. Когато Жан-Клод Трише остави поста си през октомври, водещите кандидати за него ще бъдат президентът на Bundesbank Аксел Вебер и управителят на Bank of Italy Марио Драги.
Според Bloomberg обаче нито единият от тях не е правилният човек. Вебер би бил твърде нетолерантен към периферните страни-членки на Еврозоната, докато Драги може да провокира Германия да излезе от Еврозоната. Лидерите на Еврозоната имат три начина да решат този проблем. Те биха могли да поемат по традиционния път, както бе направено, когато Вим Диуизенберг стана първия президент на ЕЦБ, а именно да се даде поста на малко известна личност, или да удължат мандата на Трише, или да се избере друг кандидат.

От Bloomberg подчертават, че повечето постове в Европа имат повече представителност, отколкото права да вземат решения. Лидерите като немския канцлер Ангела Меркел, френския президент Никола Саркози и премиерът на Великобритания Даейвид Камерън са хората, които вземат реално решенията.

Ситуацията с президента на ЕЦБ обаче е различна. Той е ключов икономически политик, който е отговорен за 17-те страни, споделящи единната валута. Вътре в Еврозоната националните централни банки имат малко влияние. Той, заедно с президентът на FED са най-важните представители на монетарната политика в света.

Драги е впечатлил пазарите по време на полагането на клетвата си към Bank of Italy, но поставяйки Италия в отговорност на Еврозоната ще потвърди най-лошите страхове на Германия. Той се разглежда като кандидат на високо задлъжнелите страни и избирането му със сигурност ще убеди обикновените германци, че еврото не е за тях. Именно заради това, е напълно възможно Германия да напусне Еврозоната, а Австрия и Холандия да я последват.

Точно обратното – Вебер би бил провокативен за периферните страни. Той е човекът, който е ‘За’ строгите мерки. Неговото назначаване би накарало Португалия и Гърция да напуснат Еврозоната, следвани от Испания и Италия. Има аргументи, които са ‘За’ и ‘Против’ трите опции пред Еврозоната, но със сигурност, според Bloomberg, една от тези алтернативи е по-добро решение, отколкото президент, който ще доведе до разногласие в ЕЦБ.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *