Най-влиятелните личности през 2008 г.

Американският президент Барак Обама, френският държавен глава Никола Саркози, германският канцлер Ангела Меркел, дори финансовият измамник Бърнард Мадоф – това са част от хората в Топ 100 на списъка с най-влиятелните личности за 2008 г. на сп. “Тайм“.
Това не е списък с най-могъщите хора на света, нито пък списък с най-умните хора на света. Това са хора, които използват совите идеи, виждания и действия, за да трансформират света и имат влияние над мнозинството от хората, обясняват от списанието. Личностите в класацията за 2008 година са от 23 държави. Отличени са 30 жени и 70 мъже. В класацията обаче има и доста изненади като мексиканския наркобарон Хоакин Гусман и не толкова известната хип-хоп изпълнителка, изявяваща се под псевдонима Ем Ай Ей. Класацията е разделена в 5 категории, предаде Ekipnews .
В категорията “Лидери и революционери“ попадат Барак Обама и Никола Саркози. В този раздел е и американският държавен секретар Хилари Клинтън.
В раздела “Създатели и титани на мисълта“ е заместник-председателят на руския газов гигант “Газпром“ Александър Медведев, актьорът Брад Пит и министърът на финансите на САЩ Тимъти Гайтнър. В тази категория попада и скандалният американски финансист Бърнард Мадоф, създател на най-голямата в света пирамида, стояща в основата на измама за около 50 милиарда долара.
В раздела “Творци“ са носителките на “Оскар““ Пенелопе Крус и Кейт Уинслет, американският певец и композитор Джон Леджънд, както и 28-годишният венецуелски диригент Густаво Дюамел, който от септември ще дирижира симфоничния оркестър на Лос Анджелис.
В раздела “Герои и кумири“ по традиция отново е включен актьорът Джордж Клуни. Тук обаче попадат и американският пилот Челси “Съли“ Салънбъргър,който приводни самолет в река Хъдзън през януари,катопредотврати катастрофа в Ню Йорк, както и американският корабен капитан Ричард Филипс,който в началото на април позволи на сомалийски пирати да го пленят в замяна на свободата на екипажа на кораба си “Мерск Алабама“. Испанският тенисист Рафаел Надал също попадна сред 100-те най-влиятелни личности в света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *