Най-големите кооперативни банки в Италия се изправят пред вълна от сливания

Най-големите кооперативни банки в Италия се подготвят за вълна от сливания, след като правителството прие реформа, която ги принуждава да се преобразуват до 18 месеца, пише Ройтерс.

Реформата има за цел да заздрави италианския банков сектор, който се представи най-зле по време на стрес тестовете на Европейската централна банка в еврозоната миналата година. Правителството ще подкрепя твърдо банковото кредитиране за бизнеса, което се свива през последните три години заради най-дългата следвоенна рецесия, обхванала страната.

Незабавният ефект от реформата ще бъде да стимулира дълго отлаганата консолидация, като направи по-лесна смяната на собствеността на кооперативните банки. В Италия трезорите са известни с названието „popolari”.

Според властите в Рим мерките ще помогнат за намирането на купувачи сред кооперативните банки за двете банки, които се представиха най-слабо на стрес тестовете Banca Popolare di Milano е една от 10-те най-големи кооперативни банки, засегнати от реформата, одобрена през март от правителството. С мерките на акционерите вече се дава право на един глас в Общото събрание без значение от размера на дела им в капитала.

Другите трезори, засегнати от промените, са UBI, Banco Popolare, Popolare dell'Emilia Romagna, Popolare di Vicenza, Veneto Banca, Popolare di Sondrio, Credito Valtellinese, Popolare di Bari и Popolare dell'Etruria e del Lazio.

Неформалните разговори за възможни сливания вече са започнали, добавя Ройтерс.

Критиците смятат, че промените, касаещи правото на глас на акционерите, ограниченията върху собствеността и гласуването с пълномощно, изкривяват управлението на банките, като се позволява на миноритарните акционери да блокират нежелана промяна.

Очакваната вълна от сливания ще даде рамо на разходите на банките, които се увеличават във връзка с изпълнението на редица регулаторни изисквания. Някои считат местните сливания като дефанзивна стратегия срещу евентуален интерес от чужбина.

Непубличната Popolare di Vicenza и регионалният конкурент Veneto Banca са наели инвестиционни банки, които да ги съветват относно стратегическите опции пред тях. Освен това те намалиха сумата на активите си с 23%. На необичайния ход се гледа като на по-лесен начин за евентуално сливане.

ЕЦБ е издала препоръка на Monte dei Paschi да си потърси партньор за сливане. Според банкерите UBI е най-вероятният местен кандидат за придобиването й.

Друга възможна комбинация е тази между Popolare Milano и Banco Popolare или с Popolare Emilia Romagna.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *