Най-големият джакпот в Европа бе спечелен

Неизвестен италианец позна комбинацията шест от общо 90 числа и спечели най-големия джакпот от лотария в световната история – 147 807 299, 08 евро, съобщават агенциите.
Печелившият билет от „СуперЕналото“ е бил купен за 2 евро в местен бар на тосканското градче Баньоне. В селището живеят около 2000 жители, като е много малка вероятността щастливецът да е бил чужденец.
Всъщност той печели с над 1 млн. евро повече пари, отколкото беше съобщено по-рано. Първоначално джакпотът за този тираж се оценяваше на 146,9 млн. евро.
По принцип в лотарията отделно се трупа и скромен джакпот за онзи, който познае комбинация от 5 плюс 1 от допълнителните числа. Ако тя обаче не бъде спечелена, част от джакпота за нея се отделя за джакпота за отгатнатата шестица, а друга част отива за натрупване на нов джакпот, ако в съответния тираж шестицата бъде позната.
Подобно нещо се случи и тази вечер. Освен печелившата шестица, никой друг не отгатна комбинацията 5 плюс 1. Така джакпотът за нея беше разделен наполовина и сумата на онзи, отгатнал шестицата, се увеличи.
Това е най-голямата сума, печелена в лотария в Европа и дори в света, отбелязват италианските медии.
Досега цели 100 тиража никой не успя да уцели печелившите числа. Фишове за над 2 млрд. евро бяха изкупени по време на няколкомесечната треска за наградата от италианци и от много чужденци.
В Германия раздаваха безплатни самолетни пътувания до Милано на желаещите да си купят билети за лотарията. Някои нарекоха случващото се „лото лудост“, но шанса за спечелване на рекордния джакпот специалистите изчисляваха като един на 622 млн.
Печелившата комбинация, донесла рекордните милиони печалба, е 2, 16, 38, 67, 70 и 84.
През март 2007 г. в САЩ в лотарията „Мегамилиони“ беше спечелен джакпот от 157,7 млн. евро, но той беше поделен между двама души. Сега всички пари отиват само при един човек.
Засега в градчето за победителя се говори с кодовото название „Мистър 6“ или „Мистър Джакпот“, но това не означава, че той обезателно е мъж, допълват италианските медии.
През цялата 2007 г. за фишове бяха похарчени едва 1,9 млрд. евро, а през 2008 г. – 2,5 млрд. евро. От началото на тази година италианската държава е спечелила 980 млн. евро само от приходите от продадени фишове за „СуперЕнаЛото“.
Сега лотарията почва отначало с доста по-скромен джакпот от 38 млн. евро – половината от сумата от джакпота, предназначен за неотгатнатата комбинация 5 плюс 1.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *