Най-големият конкурент на Facebook идва от Китай и е на крачка от върха

Често се обръщаме към Facebook като „най-голямата социална мрежа в света“. Това й призвание е заслужено тъй като компанията разполага с над 1119 млн. активни потребители месечно, което е значително повече от който и да е друг популярен нейн конкурент.

Но в действителност е въпрос само на няколко седмици преди Facebook да стане втората по големина социална мрежа в света. Всъщност компанията на Марк Зукърбърг си има доста сериозен конкурент в лицето на китайската Tencent, пише Стив Тапин, изпълнителен директор на Xinfu в своя сайт WorldOfCEOs.

Тапин публикува обобщени данни от анализи на JPMorgan, Credit Suisse и Bloomberg. От тях става ясно, че в момента Tencent, заедно с двете си услуги QQ и WeChat, има 1054 млн. активни потребители месечно. За разлика от другите китайски социални мрежи, като Weibo или RenRen, услугите на Tencent са налични в целия свят и едва сега компанията започва да се възползва от това.

Наскоро тя ребрандира WeChat от старото име на услугата Weixin, точно за да е по-привлекателна за международна аудитория. Резултатът е мигновен. За месеците между май и септември т.г. броят на протребителите извън Китай се удвоява и достига 100 млн. души. Преди година общият брой на потребителите на WeChat е бил 85 млн. души.

WeChat е интегрирана в платформата QQ на Tencent, която предлага допълнителни услуги, вдъхновени от социалните мрежи, онлайн игри и др. QQ също е достъпна и извън Китай. Компанията обаче иска да постави фокуса върху WeChat, като приложението разполага с допълнителни услуги като безплатно изпращане на кратки гласови съобщения, възможност за „следване“ на интересни потребители, създаване на затворени кръгове от хора с директни връзки между тях и др. Практически WeChat обединява функции от повечето други социални мрежи на едно място.

Има и някои допълнителни възможности като индентифициране на хората в близост. Така лесно може да разберете къде се намират хора, които може да познавате или да са интересни за вас. Ако пък харесвате случайните контакти, може да „разтърсите“ телефона си и така ще бъдете свързани с други хора по света, които в този момент също разтърсват устройствата си.

Компанията не крие амбициите си за глобална експанзия. Нейният президент Мартин Лау признава, че все още не може да намери начин да пробие на американския пазар, тъй като той е много развит и има множество услуги, които са много популярни. „Ще се опитаме да намерим начини да предложим по-разнообразни услуги“, коментира той по време на конференция в Университета Станфорд.

Според Тапин Tencent ще успее да изпревари Facebook по брой потребители много бързо. Но той прогнозира и че компанията има реален шанс да изгради сериозен бизнес, чиято стойност се харесва и цени от потребителите и до няколко години ще са в ежедневието ни. Той също така призовава Китай към по-голяма свобода за достъп до онлайн услуги от местните потребители, които в момента не могат да използват Facebook и Twitter например и така китайските компании имат предимството на достъп до доста по-голяма потребителска база.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *