Най-големият производител на водка в Полша планира придобивания в България

По данни на икономическото министерство водката е най-продаваният алкохол в България

©КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ

Базираният в Люксембург производител на водка Stock Spirits Group планира да навлезе в България, Украйна и Сърбия чрез придобиване на местни компании. Това съобщи главният изпълнителен директор на групата Кристъфър Хийт пред Reuters, след като групата обяви, че планира да набере около 50 млн. паунда капитал, като предложи акции на Лондонската фондова борса. По думите му пазарът в Източна Европа е „огромен“ и затова компанията ще заложи на експанзия в тази посока. В момента Stock Spirits е най-големият производител на водка в Полша и Чехия.

Българският пазар

В България има общо 85 регистрирани производителя на алкохол, а 49 от фирмите имат право да произвеждат водка, показват доклад на Министерството на икономиката и енергетиката, публикуван по-рано тази година. Според анализа водката е най-продаваната напитка в страната, като през 2012 г. са произведени общо 9.6 млн. литра. Основната част от пазара се държи от няколко големи местни производителя като „Винпром Пещера“, „СИС индустрийс“ – Карнобат, и „ЛВК Винпром – Търговище“. Тази тенденция важи и за другите страни в региона. Според Хийт в страните, към които Stock Spirits се е насочила, трима-четирима големи местни производители традиционно държат 50 – 70% от пазара, а световните играчи като Diageo и Pernod имат под 20%. Сделките в региона обикновено са на стойност между 30 и 60 млн. евро, добавя той.

Разширение

До редакционното приключване на броя от компанията не отговориха на запитване на „Капитал Daily“ дали са определили конкретни цели за придобиване в България, нито в какви срокове смятат да навлязат на пазара. През последните години обаче Stock Spirits активно залага на разширение, като само през 2012 г. дружеството приключи две придобивания в региона на Централна и Източна Европа. През декември тя купи спиртоварната на Novel Ferm Brennerei Dettmannsdorf в Рощок, Германия. Другата сделка беше за словашкия производител на плодови дестилати и водка Imperator. По думите на Хийт регионът предлага много добри възможности за разширяване на бизнеса. В страните, където Stock Spirits все още не присъства, потреблението на алкохол през миналата година е било общо 963 млн. литра. „Това е огромен пазар, който в момента е доминиран от местни производители, така че имаме отлична възможност да навлезем там и да придобием тези бизнеси“, каза Хийт пред Reuters.

На борсата

С излизането на борсата на Stock Spirits освен нови книжа ще бъдат предложени и акции, собственост на мажоритарния собственик – американската група за дялово инвестиране Oaktree Capital Management, както и на настоящи и бивши мениджъри на компанията. И след операцията обаче Oaktree ще остане най-големият акционер. Планира се свободно търгуваните акции да бъдат най-малко 25% от капитала. Според източник на Reuters очакванията на Stock Spirits са да постигне цена, която ще оцени фирмата на 600 – 700 млн. паунда. „С част от набраните средства ще бъде намален дългът на дружеството, а с останалата ще можем да структурираме баланса си, така че да направим смислени придобивания“, каза Хийт. По думите му компанията може да финансира по-малките сделки от собствения си паричен поток, а за по-големите придобивания първоначално ще се използва дълг.

Пазарът на Stock Spirits

Основният продукт на Stock Spirits е водката, на която се дължат над 30% от приходите, въпреки че групата произвежда и други спиртни напитки. Портфейлът й включва над 25 бранда. Сред водките най-популярни са Czysta de Luxe, Stock Prestige, 1906, Zubr и Bozkov. Основният й пазар е Полша, откъдето са дошли 60% от приходите й за 2012 г. Една от причините за това е и сравнително високата консумация на спиртни напитки там – през миналата година тя е била 8.5 литра на глава от населението спрямо 5.7 литра средно в 15-те стари членки на ЕС. Други големи пазари са Чехия и Италия, където компанията има производствени мощности. Stock Spirits разполага също с дистрибуторски центрове в Словакия, Хърватия и Босна и Херцеговина, а чрез партньори продава продукцията си в около 40 страни по света.

Като цяло целта на групата е да се позиционира ценово между високия клас местни спиртни напитки и продуктите на световните вносители. Тъй като голяма част от марките й имат типично местно звучене, компанията планира да промени част от тях и да ги направи английско звучащи, така че да станат по-достъпни и в английски говорещите страни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *