Най-голямата банка на Европа обезценява активи

Най-голямата банка на Европа HSBC за първите три месеца на 2008 г. обезценява активи за 1.6 млрд. паунда ($3.2 млрд.) в следствие предишно участие на пазара на второкласни ипотеки в САЩ, съобщава ББС.
Зачеркнатата сума, по-ниска от стойността на обезценените активи през четвъртото тримесечие на 2007 г., съответства на първоначално заявените цифри от банката. Сега HSBC заема четвърто место след Citibank, UBS и Merrill Lynch по най-внушително обезценяване на активи.
Глобалното банково поделение на HSBC обезценява други $2.6 млрд. Така общата сума на обезценените активи в HSBC заради отпуснатите лоши кредити в САЩ достига 9 милиарда паунда ($18 млрд.).
Печалбите на банката в САЩ са спаднали, съобщават банкерите, но в другите части на света бизнесът остава силен. Ръстът в Азия помага да се понесе по-леко тежкият удар, нанесен от кредитите в жилищния сектор в Америка. Печалбите като цяло са по-високи, отколкото в същия период през миналата година.
Главният изпълнителен директор на банковата група твърди, че е окуражен от рекордните печалби на компанията във всяка от големите страни на регионите Азия – Тихи Океан, Латинска Америка и Близък Изток. Тримесечието е донесло рекордни печалби в поделенията за частно и търговско банкиране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *