Най-голямата строителна компания в Китай иска да стъпи в България

China Construction проявява интерес да строи в България. Това заяви вицепремиерът Даниела Бобева, която участва в българската правителствена делегация, водена от министър-председателя Пламен Орешарски, на форума Летен Давос-2013, провеждащ се в китайския град Далиен.

Китай промотира инициатива за сътрудничество със страните от Централна и Източна Европа. Шестнадесет държави участват в тази инициатива. Инициативата включва в себе си 12 мерки и инвестиции за 10 млрд. долара във вида на кредитни линии. Китай гледа на Централна и Източна Европа като на един подходящ партньор с доста общи черти на икономиките. Това, от своя страна дава възможност за по-интензивни търговско-икономически отношения. Ние бихме могли да се възползваме и някои от планираните партньорства да намерят реализация и у нас, коментира Бобева пред БГНЕС.

Според нея в Централна и Източна Европа Китай ще инвестира там, където му е най-изгодно и най-комфортно. Дали България ще бъде това място – това е въпрос на конкуренция и дали ние ще успеем да привлечем китайските инвеститори.

Например China Construction има инвестиции по целия свят освен в Европа. Причините за това са, че от дружеството считат, че търговете в ЕС са рестриктивни, почти забранителни за китайските строителни компании.

От друга страна China Construction са много гъвкави. Имат стратегическо партньорство с „ЕКСИМБАНК“, с МБВР, както и с 6 от най-големите китайски банки. Структурата на техните инвестиции е също така много гъвкава, дори и на базата на публично – частното партньорство в зависимост от конкретния сектор, отчита Бобева.

Фирмата заема осемдесето място в класацията на Forbes за големи и успешни компании. В световен мащаб tq няма ограничения за инвестиции. Дори в момента експерти на китайската фирма провеждат среща със свои колеги в Пловдив, в МРРБ, в МТС и на други места.

China Construction е най-голямата държавна строителна компания в Китай. В нея работят повече от 100 000 души инженерно – технически персонал, а общият брой на служителите във фирмата надхвърля 1 милион.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *