Най-голямото набиране на капитал в историята на Българската фондова борса

Дистрибуторът на горива „Петрол“ смята да направи най-голямото набиране на капитал в историята на Българската фондова борса – компанията ще търси над 270 млн. лв. от акционерите си и потенциални инвеститори, става ясно от покана за извънредно общо събрание.

Датата, на която то трябваше да се проведе, първоначално беше определена за 8 април, но тъй като поканата не е вписана в Търговския регистър, се налага насрочване на друг ден според съобщение на дружеството, пише „Капитал“

Компанията смята да набере парите, като пусне нова емисия акции, с която да увеличи и акционерния си капитал.

При успешно записване той ще нарасне от 109.25 млн. лв. на 163.87 млн. лв. За да се смята емисията за успешна, трябва да бъдат записани поне 40 млн. нови акции (200 млн. лв ) и според портфолио мениджъри това е знак, че ръководството вече се е уговорило с един или няколко инвеститори да запишат такова количество книжа.

Ако всички нови акции бъдат продадени успешно, това ще е най-голямата еднократно събрана сума от увеличение на капитал на българския фондов пазар според справка от БФБ.

Все още няма яснота за какво точно ще бъдат използвани парите. Директорът за връзки с инвеститорите на дружеството Юлияна Григорова обясни, че засега не може да даде повече информация и предстои тя да бъде публикувана. Посредник по новата емисия ще е „София интернешънъл секютириз“. В поканата си до акционерите от управителния съвет обясняват, че набирането на пари се налага, за да бъде капитализирано дружеството.

В момента около 90% от капитала на „Петрол“ са собственост на няколко фирми, свързани с „Корпоративна търговска банка“ АД и основния й собственик Цветан Василев. Това стана след поредица прехвърляния на пакети от акции, като най-голямата сделка беше през декември, когато частен съдебен изпълнител продаде над 55% от капитала, дотогава на „Петрол холдинг“.

Дружеството се опитва да обжалва продажбата (макар сделките през борсата да са неотменяеми). Затова може да се окаже, че увеличението на капитала на „Петрол“ ще е поредният казус около компанията. Ако увеличението обаче мине, това може да бетонира новите акционери. Вчера акциите на „Петрол“ АД затвориха на нива от 4.050 лв. за лот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *