Най-добрата Astra на всички времена

Повече от80години опит. Това е сериозно, особено когато говорим за производството на автомобили. Толкова е стажът наOpelв разработката на коли в компактния клас. Единадесет поколения, две моделни семейства (Кadett и Astra), над 24 милиона продажби… С този опит зад гърба си отOpelмогат да претендират, че познават изискванията на клиентите, а с новатаAstraтвърдят и че напълно ги покриват.

Олекотен и стилен
Отвън автомобилът изглежда по-динамичен и стилен. Макар и с пет сантиметра по-къса (за техническите данни виж таблицата),Astraпредлага по-просторен салон и чувствително по-голям багажник. Теглото е намалено с до 200 килограма.

Новите двигатели са по-икономични и с подобрена динамика. В същото време клиентите с претенции и финансови възможности могат да поръчат екстри от по-високия клас автомобили – матрични светодиодни фарове, седалки с охлаждане и масажна функция, всички познати системи за сигурност, дори персонален асистент чрез услугатаOn Star.

Салон еталон
Като по поръчка започвам запознанството си с новатаAstraс автомобил с базовия към момента мотор – еднолитров трицилиндров бензин със 105 конски сили. Що се отнася до оборудването, то е най-високото възможно. Със заемането на шофьорската позиция ми прави впечатление изчистеността и подредеността на арматурното табло.

От десетките бутони на централната конзола при предшественика няма и следа. Физически присъстват само копчета за най-използваните функции на вентилацията и аудоисистемата, всичко останало се наглася през реагиращ на допир дисплей с отлична резолюция.

Използваните материали са отлични – приятни на вид и допир пластмаси, елементи в пиано лак, алуминиеви акценти… Приборното табло е със стилни и лесно четими скали. Между тях е разположено екранче, на което могат да се следят различни показания от бордовия компютър. Предните седалки са удобни, с десетки различни настройки, отзад има предостатъчно място дори са височки пасажери.

Базов, но не и посредствен мотор
Базовият мотор наAstraе изненадващо добър. Работи спокойно, хармонично, като по нищо не издава скромния нечетен брой цилиндри, дърпа уверено, звучи приятно. Петстепенната трансмисия превключва прецизно и без усилие, а предавателните числа са отлично изчислени.

Дори при поддържане на 130 км/ч звукът на двигателя не се натрапва в салона. Накратко това е не просто мотор за евтин служебен автомобил с най-ниското ниво на оборудване. Той е и отличен избор за семейна кола, в която разликата от цената на двигателя е инвестирана в полезни системи за сигурност и комфорт.

Ангелите хранители
Разбира се, с 1400-кубиковият турбомотор със 150 конски силиAstra eмного по-приятна за шофиране, особено за хората, за които пътуването не е просто придвижване от една до друга точка, а едно от удоволствията от живота. При едно от поредните изпреварвания съм поразен от дългата трета, позволяваща ускорение до 170 км/ч. Любопитното е, че двата тествани мотора дадоха почти идентичен разход – малко над 6 на сто в своеобразен смесен цикъл.

В хода на теста, без да искам, тествам и част от системите за сигурност. Сигнализацията за автомобил в мъртвата зона периодично присветва от страничните огледала, а на няколко пъти асистентът за поддържане на избраната лента на движение коригира траекторията на колата чрез прецизни намеси във волана.

Сигнализацията за твърде бързо приближаване към предното превозно средство също сработи веднъж, но не се наложи автомобилът да спира сам, тъй като навреме скочих на спирачката. Доста често разчитах и на данните от „Окото на Опел“, за да съобразя скоростта с последните ограничения, зададени с пътни знаци. Камерата за движение на заден ход и системата за самостоятелно паркиране също заслужават отбелязване.

Личен асистент на разположение
Мултимедията определено е една от най-добрите, с които съм боравил в автомобил. Всички функция са лесни за управление, голямо удобство е и извеждането на огледален образ от екрана на телефона на дисплея в колата. Така всички приложения от мобилното устройство могат да се ползват и в автомобила.

В допълнение се предлага интернет достъп, а на определени пазари и персонален асистент. Срещу абонамент (99 евро годишно в Германия) систематаOn Starосигурява връзка с оператор, който да помогне за намирането на адреси (с възможност от разстояние да ги вкара в навигацията на колата), да диагностицира колата, да запази час за сервиз или да повика помощ, ако е нужно. При отваряне на някоя от въздушните възглавници системата сигнализира на спасителни служби и автоматично. Добрата новина е, че до две години услугата вероятно ще стигне и до българския пазар.

Ако става дума за екстрите, които наистина си заслужават парите, то това със сигурност са новите матрични светодиодни фарове, които няма да откриете в друг модел от компактния клас. При скорост над 60 км/ч те позволяват постоянно каране на дълги, като сложна система се грижи останалите участници в движение да остават в сянка, като видимостта за водача вAstraпочти не се намалява. Освен че осветяват далеч по-напред, те са и с по-приятна за очите светлина, която натоварва далеч по-малко при дълго шофиране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *