Най-корумпираната страна в Европа

Почти половината от украинците заявяват, че желаят продукти наIkeaповече от всяка друга световна марка, но най-големият в света търговец на дребно на домашно обзавеждане така и не може да влезе на пазара в Украйна. Причината? Отказва да плаща подкупи.

Заклещена между Европейския съюз и Русия, Украйна е най-корумпираната страна на континента според Transparency International. Това и „некомпетентното“ управление са основните причини меснатата икономика да бъде неконкурентоспособна, смята Ерик Нилсен, главен глобален икономист в UniCredit SpA, цитиран отBloomberg.

„Дори преди тази последна криза положението в Украйна е неописуемо“, отчита Нилсен. Според него това е една от „най-зле управляваните страни в съвременната история“, което е позволило на множество фамилии да станата изключително богати.

Например Олександър Янукович, син на низвергнатия президент Виктор Янукович успява да се превърне от обикновен зъболекар в бизнесмен със състояние на нетна стойност 510 милиона долара, след като баща му идва на власт през 2010 г., по данни на Forbes.

Според временното правителство в Киев, Янукович и неговите съюзници са прехвърлили в офшорни сметки 70 милиарда долара, оставяйки държавната хазна празна, преди да избягат от страната.

Сумата е равна на около 40% от брутния вътрешен продукт на Укрйна. Швейцарската прокуратура вече разследва Янукович и сина му за пране на пари в особено големи размери.

След разпадането на Съветския съюз през 1991 г., повечето бивши държави от Варшавския договор, включително Украйна и нейните съседи, Полша и Русия имаха брутен вътрешен продукт на глава от населението от около 5 000 долара коригирани с покупателната способност, по данни на UniCredit. Докато Полша и Русия учетвориха стойността на този показател оттогава, то в Украйна той нарасна до едва 7 000 долара.

Най-бедните членки на ЕС, България и Румъния, и дори авторитарната Беларус, сега са два пъти по-богати от Украйна.

Който и да спечели президентския пост на изборите през май ще се изправи срещу дългосрочни предизвикателства, като например прочистване на съдебната система и въвеждане на контрол за изкореняването на корупцията. Успехът означава привличане на инвеститори като Ikea.

Инвестиционният климат в Украйна е отровен и от практиката на „корпоративни набези“ или враждебни поглъщания подпомагани от корумпирани съдилища, посочва Антон Усов съветник в Киев към Европейската банка за възстановяване и развитие, която е създадена, за да помогне на бившите комунистически страни да се адаптират към капитализма.

Клиентите на ЕБВР често се оплакват от „силен натиск“ и безкрайни проверки от държавните регулатори. Не е необичайно данъчни инспектори да изискват заплащане от фирми в аванс за бъдещи финансови години.

Докато корупцията не бъде премахната чуждите инвеститори като Ikea вероятно ще изчакват. Шведската компания планираше да отвори първия си магазин в Киев, след това премина към Одеса, преди да се откаже от идеята напълно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *