Най-много данъци се крият в търговията и строителството

Разкритията са в резултат на извършени 2500 ревизии от началото на годината до края на ноември в областите Пловдив, Стара Загора, Хасково, Пазарджик, Смолян и Кърджали.
Търговията на едро и дребно, строителството и търговията със зърно са дейностите, в които най-често се правят опити за недеклариране и неплащане на дължими данъци и осигуровки, показват анализите на приходната агенция в Пловдив.
396 ревизии в складовата търговия на едро например са разкрили 303 милиона лева допълнителни задължения от страна на фирми. В строителния бранш пък след 246 ревизии са начислени 23 милиона лева необявени данъци и осигуровки.
Наблюдавани през годината са още секторите туризъм, търговия с горива, дърводобив, производство и търговия с мебели и транспортни услуги.
Най-често дружествата „спестяват“ ДДС, става видно от приключилите ревизии. От общо разкритите 392 милиона лева в дружества на територията на Южна България, 306 милиона лева са именно по Закона за ДДС. 60 милиона лева е недекларираният корпоративен данък, а 20 милиона лева са допълнително начислените данъци върху доходи на физически лица. Установени са също и над 5,7 милиона лева невнесени осигуровки.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *