Най-много подкупи – при обществените поръчки

Сфери със значителна корупция у нас са лицензирането на бизнеса, съдебната система и митническата администрация. Най-много подкупи плащат новите и малките фирми. България e на 54-о място в класация сред 175 страни по показател „благоприятна бизнес-среда“

Корупцията в отношенията между фирмите и държавата спада в много от страните в преход, в това число и в България. Но реформите в сферата на обществените поръчки, съдебната система, лицензирането и митническата администрация трябва да продължат, защото все още има изоставяне от нормите на ЕС.

Такива са изводите в доклад на Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие на тема: „Антикорупционната реформа в страните в преход – кой успява и защо?“, който беше представен днес.

В дискусията по доклада взеха участие представители на Световната банка, министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, вътрешният министър Румен Петков, министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев, представители на правителството, НС, НСОРБ и ЕБВР.

България се намира на 54 място в класация сред 175 страни по показател благоприятна бизнес-среда и се е изкачила с пет позиции спрямо миналата година, каза днес министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров при представянето на доклада.

Докладът се базира на съвместно проучване на Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие на бизнес-средата и ефективността на предприятията, извършено в 26 страни в преход на три етапа – 1999 г., 2002 г. и 2005 г. В обсега на проучването са били 20 000 фирми, а като база за сравнение са взети и шест европейски страни плюс Турция – Ирландия, Германия, Гърция, Португалия и Испания.

Сред изводите на Световната банка са, че корупцията като цяло в региона на Източна Европа и страните от бившия Съветски съюз спада от 2,7 на сто през 1999 г. на 2,4 на сто през 2005, но все още не е близо до нивото в Западна Европа – 1,8 на сто.

Най-голямо подобрение по показателя честотата на предоставяните подкупи 2002-2005 г. отчитат Грузия, Словения, България и Румъния, сочи проучването. Според авторката на доклада Шерил Грей, директор в Световната банка, стимулиращ фактор в тази посока за България и Румъния е предстоящото членство в Европейския съюз.

Областите, в които според фирмите няма подобрение по отношение на корупцията са обществените поръчки и съдебната система, а секторите, където през последните години е имало ускорена реформа като данъчна администрация, митническа администрация и лицензирането най-общо са благоприятни за бизнеса във всички разглеждани страни.

Все още много български фирми разглеждат корупцията като проблем за бизнеса, но по-малко, отколкото през 2002 г. Броят на тези фирми намалява от 54 на сто през 2002 г. на 38 на сто през 2005 г. Сферите със значителна корупция според тях са обществените поръчки, лицензиране на бизнеса, митническата администрация, която макар че се подобрява, все още е висока, съдебната система и инспекции по обществено здраве и безопасност. Смята се, че намесата на държавата е все още висока в България.

Според доклада най-много подкупи плащат новосъздадените и малките фирми, а най-малко – големите, старите и държавните фирми.

В класацията за облекчаване на бизнеса България се класира добре по показателите достъп до кредитирането и защита на инвеститорите, но все още няма достатъчно добри резултати в сферата на лицензирането, външната търговия, трудовото право, регистрирането и закриването на фирма.

Министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев и министърът на вътрешните работи Румен Петков отчетоха, че само за месец, откогато действа работата на едно гише на ГКПП Лесово приходите за държавата са впечатляващи и е взето решение този механизъм да се въведе максимално бързо по всички граници. Министър Василев допълни още, че неговото министерство съвместно с министерството на Румен Овчаров, са наложили мораториум върху създаването на нови лицензионни режими, ако те не са свързани с членството в ЕС.

Румен Петков съобщи, че само за месец и половина, откакто действа телефонът за подаване на сигнали за корупция, са получени 3000 сигнала. Според него това показва, че е направена важната крачка за преобръщане на атмосферата, свързана с нетърпимостта към корупционната среда, тя се изразява пред държавните институции, а това говори за нарастване на доверието към тях, каза той.

Министър Петков съобщи, че утре ще бъдат изнесени данни от директора на регионалната дирекция в Благоевград, по разработка, продължила седем месеца и засягаща десетки служители на една от граничните служби, ощетили държавата с над 2,5 милиона евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *