Най-много ПЧИ в услугите!

Преките чуждестранни инвестиции в България през 2012 г. отбелязват ръст от 13 на сто спрямо 2011 г., възлизайки на 1,478 млрд. евро. Това се посочва в частта „Глобални вериги на стойността – инвестиции и търговия за развитие“ към Световния доклад за инвестициите, който се публикува всяка година от Конференцията на ООН за търговия и развитие (UNCTAD). Документът беше представен от Българската агенция за инвестиции. Според доклада България продължава възстановяването си след кризата, а икономиката й е конкурентноспособна в сравнение с другите развити държави.
Най-голям ръст в привлечени преки чужди инвестиции България има в сектора на услугите: 125 на сто. Наблюдава се спад в добивната и преработвателната промишленост със съответно 30 и 38 на сто.
България успява да задържи високо относително ниво на привлечени преки чужди инвестиции на глава от населението, като основни инвеститори в страната са Люксембург – 382 млн. евро (26 на сто); Русия – 225 млн. евро (15 на сто); Швейцария – 212 млн. евро (14 на сто); Германия – 177 млн. евро (12 на сто) и Холандия – 168 млн. евро (11 на сто).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *