Най-мразените компании в САЩ

5. DISH Network

Абонатите изобщо не са впечатлени от обслужването на DISH Network. Компанията редовно попада в челото на потребителските класации за най-лоши компании, заради агресивните си пазарни тактики. Потребителите се оплакват също и от объркващите договори и необосновано високите такси за прекратяване им.

DISH, разбира се, не са единствената компания в бранша, която си навлича гнева на клиентите, но тя си навлича гнева и заради лошото отношение към служителите си. Класация на уебсайта 24/7 Wall St., базирана на данни на Glassdoor, класира компанията като „най-лошия работодател“ за миналата година.

Председателят на борда Чарлс Ергън има и контролен дял в дружеството. GMI Ratings, които рейтинговат корпоративното управление при публично търгувани компании, предупреждават, че личните му инвестиции влизат в конфликт на интереси с тези на акционерите на DISH.

4. Sears Holdings

Sears Holdings е компанията – майка на веригите Sears и Kmart – и двете, пословични с лошите си резултати. Инвеститорите изгубиха доверието към основния акционер и председател на борда Еди Лампърт, чието лошо управление и вземане на решения доведе до сриването на компанията.

Едва 17% от работниците на компанията одобряват управлението на Лампърт, по данни на Glassdoor.

Sears е класирана и сред „водещите“ компании в класацията за най-лош работодател през миналата година. Работниците са й дали рейтинг 2.5 от 5, което е сред най-ниските оценки за компания с такъв размер. ACSI пък дава на Sears една от най-ниските оценки по отношение на обслужването на клиенти в търговията, като по-лоша е само тази на Walmart.

През третото тримесечие на 2013, Sears Holdings обяви нетна загуба от 534 милиона, при загуба от 498 милиона за същия период на предходната година. Последните данни показват, че продажбите падат със 7.4%, като понижението е 5.7% при Kmart и 9.2% при Sears.

3. Electronic Arts

Водещият производител на игри Electronic Arts (EA) удари няколко сериозни препятствия по пътя си в последните месеци. Дългоочакваното обновление на SimCity бе пълно PR фиаско. Сървърите на играта не функционираха близо седмица след старта, което означава, че потребителите не можеха да играят играта, която са купили цяла седмица. В крайна сметка компанията предложи безплатна игра за всеки, който е купил SimCity в началото.

Една от предложените безплатни игри бе Mass Effect 3, която се оказа пореден удар по репутацията на компанията.

Критиците и геймърите критикуваха края на третата част, на общо взето доста успешната игра, като много незадоволителен. Негативната реакция бе толкова силна, че компанията се принуди да излезе с различен алтернативен финал, който бе безплатен.

А в близките месеци може да има и още проблеми. Компанията има проблем с поредна игра пълна с бъгове – четвъртата част на Battlefield.

Отгоре на всичко, инвеститорите съдят компанията, за това, че е излязла с подвеждаща информация за старта на играта и е преувеличила успеха й. Затова, не е изненадващо, че The Consumerist заклейми EA миналата година като „Най-лошата компания в САЩ“, първата компания, която завоюва тази съмнителна чест в 2 поредни години.

2. Abercrombie & Fitch

Дългогодишният изпълнителен директор на Abercrombie & Fitch Майкъл Джефрис често е определян като „модерния създател“ на десетилетна модна линия. Но той стана обект на скандал, заради коментари от 2006 по отношение на това кого иска компанията да види като свои клиенти.

Коментарите сочеха, че веригата за тийнейджърска мода се опитва да привлече, както той ги нарича, „готините хлапета“ и се опитва да избягва предлагането на продукция за тези с наднормено тегло.

Въпреки всичко, той има подкрепата на борда на компанията. А когато инвеститорът -активист Engaged Capital призова Джефрис да бъде освободен, вместо това, бордът поднови договора му.

Инвестиционната фирма, обаче, имаше пълно право да иска „главата“ на Джефрис. За последните три години компанията реализира печалба от едва 79 милиона долара, акциите се представят по-слабо от борсовия индекс S&P 500 в последните пет години, а за последната година губят 30% от стойността си.

1. McDonald’s

McDonald's бе сред компаниите с най-недоволни служители през 2013. В повечето заведения на компанията, било собствени или част от франчайза, работещите изкарват реално минималната работна заплата за страната.

Скорошно проучване на Националния проект по право на заетост установи, че работниците на McDonald's разчитат в по-голяма степен на публични програми за подпомагане, отколкото на заплатите си, в сравнение с всяка друга компания от сектора на бързото хранене, като това струва 1.2 милиарда долара на бюджета.

Което е още по-лошо, McDonald's е посъветвал част от служителите си да продадат свои вещи, за да могат да покрият част от кредитите, които взимат за покупки по празниците.

Наскоро пък, по горещата линия на компанията, служителите бяха съветвани да кандидатстват за купони за храна. Ниските заплати обясняват и лошото ниво на обслужване във веригата, която получи оценка от едва 73 в индекса American Customer Satisfaction Index, което е най-лошата индикация при ресторантите на самообслужване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *