Най-мрачните сценарии за финансовия свят

Какво би се случило, ако Европейският съюз стане като СССР или се спука нов балон в интернет сектора? Прогнози за десетте най-лоши, но не и невъзможни сценария за финансовия сектор през 2014 година.

Сценарий 1: Данък богатство превръща ЕС в новия СССР. Икономиката на ЕС не нараства и започва дефлация. Европейската комисия се оказва принудена да действа и въвежда общоевропейски данък върху депозитите над 100 000 евро, за да събере капитал за „борба с кризата“. Доверието в частната собственост е загубено окончателно и е направена последната стъпка към един тоталитарен ЕС. Гражданите започват да действат в съветски стил: финансовите активи биват разпродавани и за платежни средства се приемат само „веществени стоки“ като храни и недвижими имоти.

Сценарий 2: ЕС изпада в политически хаос При изборите за Европейски парламент печелят антиевропейските партии. Те избират евро-скептик за президент, а европейските страни не могат да се обединят за избора на председател на Европейската комисия. Европа изпада в политически и икономически хаос.

Сценарий 3: Спуква се балонът на „дебелата петорка“ Netflix, Amazon, Twitter, Pandora Media и Yelp са „дебелата петорка“ в американския информационно-технологичен сектор, тъй като борсовата им стойност е с до 700 % над пазарната оценка. Този нов балон в интернет сектора може да се спука и да причини нов срив на борсите.

Сценарий 4: В Япония възстановяването спира и привлекателността на акциите намалява. Инвеститорите продават рисковите активи и купуват йени. Курсът долар-йена пада под 80 USD/JPY (спрямо около 105 USD/JPY сега). Централната банка на Япония се решава на последен удар и разпродава държавни активи. Прост ход с непредвидими последици. Третата по големина икономика в света става най-големият експеримент в световната икономика.

Сценарий 5: Дефлация на долара. САЩ не успяват да ускорят икономиката си въпреки очакванията. Освен това през януари в Конгреса се разиграва трагикомедията „Как най-добре да бъде саботирана икономиката“ с бюджетни ограничения и таван на дълга. Новото действие на драмата докарва инвеститорите, икономиката и потребителите до шок. Инфлацията се понижава и централната банка трябва да търси начини за борба с дефлацията.

Сценарий 6: Фед не се оттегля, а се намесва още по-силно. Паричните инжекции на Федералния резерв понижават лихвите и инвеститорите все по-често прибягват до рисковани инвестиции. Възниква измамното впечатление, че икономиката на САЩ се възстановява. Жилищният пазар се превръща в балон. А Комисията за отворени пазари увеличава покупките на облигации до 100 млрд. долара на месец.

Сценарий 7: Цените на петрола рязко падат. Новите технологии допринасят за силно увеличаване на добива. На пазара се появява свръхпредлагане. Цената на петрола сорт Брент пада до 80 долара за барел. Браншът е изправен пред неочаквано предизвикателство и фалити на компании.

Сценарий 8: Германия изпада в рецесия. Прогнозите за германската икономика са положителни, но събитията биха могли да се развия и по друг начин. Въпреки очакванията, възходящата тенденция може да спре и Германия да изпадне в рецесия. Високите реални заплати, скъпите синдикални условия за компаниите и изнасящите се от страната производства биха могли да смачкат икономиката.

Сценарий 9: Срив на френския фондов пазар. „Периодите на поскъпване на акциите са като парти – трябва да внимаваш да не си тръгнеш последен“. Тази борсова мъдрост може да си спомнят изведнъж всички инвеститори и да забележат, че партито отдавна е свършило, втурвайки се едновременно да излизат от фондовите пазари. Точно френският основен индекс ще бъде засегнат особено силно, тъй като френската икономика все още не се е възстановила. CAC 40 се срива с 40 %.

Сценарий 10: Фед намалява количествените улеснения, партито на финансовите пазари е към края си. В резултат апетитът за поемане на рискове сред инвеститорите намалява, което засяга особено силно страните с нарастващ търговски дефицит, които трябва са изправени пред рязко поевтиняване на валутите им спрямо долара. Такива страни са Бразилия, Индия, Южна Африка, Индонезия и Турция и поради това биват наричани „крехката петорка“. Те изпадат в криза.(БТА)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *