Най-надценените жилища са в Канада, Нова Зеландия, Белгия и Австралия

Цените на жилищата в Канада, Нова Зеландия, Белгия и Австралия са най-силно надценени сред всички страни от развития свят. Това твърди в свой анализ Deutsche Bank, цитирана от агенция Bloomberg. Документът е изготвен в сътрудничество с Жилищата в Канада са най-скъпи, като те са надценени с 63%, а в Нова Зеландия имотите са с 56% надценени. В Белгия имотите са с 53 на сто надценени, а в Австралия – с 49 процента, сочат данните.

Така се стига до ситуацията, че в крайморския град Уолонгонг в австралийския щат Нов Южен Уелс, домовете са по-скъпи от Ню Йорк на базата на средните цени на жилищата в сравнение с доходите на домакинствата. Изследването проучва стойността на жилищата на база на данните за наемите и доходите на домакинствата.

Редица централни банки използват различни финансови политики, за да ограничат риска от нов балон при цените на имотите, като примери в това отношение има във Великобритания, Хонконг и Сингапур. Рестриктивните политики ограничават ръста на кредитите, а цените се покачват с един процент годишно, обяснява в свой анализ от миналата година икономистът от Goldman Sachs Хуей Шан.

Предупрежденията от канадските политици за прекомерно скъпите жилища започнаха да се виждат все по-отявлено, след като оптимизмът на домакинствата се понижи до нивата си от май 2013 г. по отношение на ново повишение на цените.

В Австралия цените на жилищата се покачиха с 19% през последните две години, а това се случи заради основния лихвен процент, който остана на рекордно ниски нива от август 2013 г. насам. Това допринесе за рекордно високи нива на дълга.

Стойността на жилищата в САЩ са с 5% под тяхната историческа средна стойност, сочат данните на Deutsche Bank.

Във Великобритания, където правителството предприе мерки за охлаждане на имотния пазар, имотите са надценени с 38%. Стойностите в Канада са с 35% над историческите им нива спрямо доходите и с 91 на сто по-високи в сравнение с наемите. Цените в Белгия са с 51 процента по-високи от средните по отношение на приходите.

В същото време строителните компании в Канада в момента изграждат най-малко жилища за последните десет месеца, като причината за това са ниските цени на петрола.

Темповете на строителство на къщи се понижиха до 180,5 хил. единици през последния месец като спрямо ноември те са спаднали с 6,5%, според данни на корпорацията Canada Mortgage & Housing.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *