Най-ниското ниво на корупция в България е било през 2004 г.

Най-ниско равнище на корупция в България за последните 13 години е отчетено през 2004 г., съобщи Диана Ковачева, изпълнителен директор на „Прозрачност без граници“, българската секция на „Трансперънси интернешънъл“.
Международната неправителствена организация за борба с корупцията ще огласи в 11 ч. резултатите от международния индекс за възприятие на корупцията за 2010 г. Изследването се представя едновременно за целия свят.
Диана Ковачева обясни за предаването на „Хоризонт“ „Преди всички“, че колкото по-висока е борбата с корупцията, толкова по-близко до числото 10 е индексът.
„С резултати традиционно най-близки до 10 са скандинавските държави. През последните години средният индекс за държавите членки на Европейския съюз е около 6.5. България е една от държавите, които тръгнаха с един доста нисък индекс от 2.9, под критичния минимум от 3. През годините тя устойчиво, макар и бавно, подобрява своя индекс, за да стигне най-високото си ниво през 2004 г. и да получи индекс 4.1. Това, което може да се каже за България е, че през последните няколко години обаче нейният индекс започна да пада и през 2008 г. от индекс 4.1 той падна на 3.6, което се възприема като един доста сериозен срив. Тук бих казала, че този индекс не оценява ефективността на правителствата затова няма как да се прецени от година на година кое правителство е било най-корумпирано или най-малко корумпирано, защото индексът е комплексен. Той измерва ефективността на институциите, в смисъл, че тук се измерва нивото на разпространение на политическа корупция както сред политиците, така и сред представителите на законодателната и съдебната власт“, каза Ковачева.
Изследването се публикува всяка година от 1995 г. и отразява възприятията за нивото на корупция според представителите на бизнеса, местните и чуждестранните анализатори в съответните страни. Използват се доклади и аналитични оценки, публикувани от авторитетни международни изследователски и финансови институции, сред които Световната банка, Световния икономически форум и други. Индексът за 2010 г. обхваща 178 страни.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *