Най-образованите държави

Русияе най-образованата държава в света според новоглобално изследване, направено въз основа на данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

53,5% от руснаците на възраст между 24 и 64 години имат диплома за висше образование. Тази диплома при сравнението между нациите е еквивалент на дипломите от американските колежи, отбелязва „Уолстрийт Джърнъл“. Пропорцията на хората с поне бакалавърска степен в Русия е най-голямаспрямо всички останали развити страни, членки на организацията.

През 2011 г., откогато са глобалните данни, използвани от изследването, 95% от пълнолетните руснаци са имали някакъввид средно образование. Средното ниво за ОИСР тогава е било 75%. Въпреки това, редица новисъбития и наблюдения могат да увредят имиджа на Русия като образована страна. Репортажи говорят за широко разпространена корупция в образователната система на страната, включително преписване на стандартизираните тестове, продаване на докторати на политици и богати „фабрики“ за фалшиви дипломни работи за завършване на образователни степени, коментират американските автори в „Уолстрийт Джърнъл“.

На второ място след Русия в класацията на най-образованите страни се нареждаКанада, с 51,3% от населението с висше образование. През 2011 г. Канада е харчила по 16 300 долара годишно за финансиране на студент. Сумата е втора по големина в ОИСР след тази, похарчена в Съединените щати – над 20 000 долара за студент годишно.

Трета се нареждаЯпония, където 46,4% от хората са с висше образование. Япония остава една от най-еволюиралите, най-високообразовани, развити в науката и технологиите нации.

СледваИзраел, където 46,4% от населението има завършена специалност, въпреки че мъжете между 18 и 21 години и жените между 18 и 20 са задължавани да преминават военна служба. Затова средностатистическият израелец, сдобил се с диплома от университет, е по-възрастен от средното ниво за ОИСР.

Нататък в списъка на най-образованите страни се нареждатСъединените щати- на пето място в топ 10, Южна Корея, Великобритания, Нова Зеландия, Финландия и Австралияна десетата позиция.

Сред интересните заключения на сравнението са, че американските учители получават една от най-високите заплати в САЩ, след като натрупат 10-годишен стаж. В същото време учащите вАмерикамежду 16 и 24 години показват едно от най-ниските нива на познания по математика.

Южнокорейцитеимат огромен шанс да се сдобият с работа, след като станат бакалаври. Само 2,6% от южнокорейците с висше образование са безработни.

Около три четвърти от висшето образование наВеликобританияе било финансирано с частни фондове към 2010 г. Частните средства за подпомагане на университетите в страната са се удвоили от 2000 г. насам.

След като завършат гимназия,новозеландцитесе ориентират най-вече към технически специалности, основани на придобиването на специализирани умения. 15% от младежите в страната са се записали да учат такива специалности, показват данните.

Финландияима повод да се гордее с една от най-ефективните образователни системи в света. Представянето на децата на тестове за средно образование там е забележително високо. Финландското правителство дава почти 2% от БВП за спонсориране на бакалавърски програми.

Австралияе най-популярната дестинация за международни студенти от няколко години насам. През 2009 г. повече от 25% от населението на островната държава е било съставено от чужденци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *