Най-после: Китай и Непал решиха спора си за височината на Еверест

Китай и Непал разрешиха дългогодишния си спор за височината на връх Еверест, предаде Франс прес, позовавайки се на непалските власти. Години наред двете страни спореха за височината на най-високия връх в света, който се намира в Хималаите на границата между Китай и Непал. Според Непал връх Еверест е висок 8848 метра, а според Китай – с четири метра по-малко.
На среща в непалската столица Катманду двете страни са успели да стигнат до компромис. „Китайците приеха да признаят позицията на Непал, според която височината на Еверест заедно със снежната шапка е 8848 метра. Непалците от своя страна признаха китайската версия, че скалната височина на върха е 8844 метра“, е заявил пред всекидневника „Катманду пост“ високопоставен служител на министерството на външните работи, информира БНР.
Хиляди хора са изкачвали Еверест от 1953, когато най-високият връх на планетата за пръв път е покорен от новозеландеца сър Едмънд Хилари. Точната височина на Еверест обаче е предмет на спорове още от първите измервания, направени през 1856 г.
Най-масово възприеманата височина от 8848 метра за пръв път е регистрирана от индийско проучване от 1955 г. Тя включва височината на снежната шапка, а не на скалите под нея.
Геолозите обаче отчитат, че и двете страни, спорили за височината на Еверест, могат да грешат. Според специалистите планината постепенно става по-висока заради натиска, упражняван от индийската континентална плоча.
През май 1999 г. американска експедиция използва технологията GPS, за да измери върха. Посочената цифра беше 8850 метра и тя беше възприета от Националното географско дружество в САЩ.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *