Най-предпочитаните чужди вузове от БГ студентите

Предпочитаните за българските студенти държави са Великобритания, Холандия и Дания.
Това каза Светлан Данев, кординатор на проект „Световно образование” пред „Фокус“. Форумът „Световно образование“ стартира днес 10-тото си юбилейно издание в столичния хотел „Хилтън“.
Дания е особено предпочитана с безплатното си образование и високата почасова ставка, която се заплаща на студентите. Когато те работят в извънучебно време, при положение, че тази работа е осигурена от университетите, става много привлекателна, защото заплащането е по 13-14 евро на час.
За първи път 4 британски университета ще предостваят възможност за прием на българи без стандартните изпити – Тойфел и Айелтс, стана ясно още на форума.
Според кандидат-студенти образованието в чужбина предоставя много повече възможности… за работа в Европейския съюз, затова и търсят варианти за учене навън.
Голямото предимство на чуждестранните университети е и материалната база, смята Данев. Според него правителствата в западните държави отделят изключително много средства за това университетите да отговарят на съвременните технологични изисквания. „Технологиите, както знаем, имат нужда от инвестиции, и то сериозни, където е необходимо държавата да се намеси много сериозно”, каза Данев. Той посочи, че западните университети много по-ясно осъзнават необходимостта от практическите умения, които студентите трябва да придобият още по време на обучението. „Струва ми се, че нашите университети дават отлични теоретици и подготовката теоретично е доста добра, но за сметка на това, когато завършилите студенти вече са в практиката, са им необходими още няколко години, за да могат да придобият и практически опит. Не е такъв случаят с университетите в Англия, Холандия и Великобритания”, посочи Данев.
Що се отнася до предпочитаните специалности, то те се променят всяка година, коментира Данев. „Преди 7 г. имаше интерес предимно към бизнес, икономика, след това минахме през маркетинг и мениджмънт. Преди 2 г. много актуални станаха архитектурата, правото. За тази година особено актуална е модата и дизайнът – не само в областта на модния дизайн, а и в областта на промишления дизайн.
Десетото юбилейно издание на изложение „Световно образование“, който се провежда в столицата през уикенда представя демонстративен салон за образование в чужбина, в който университетите показват свои разработки и съвременни методики за практическо обучение по иновативни специалности. На форума български студенти могат да проучат какво предлага всеки един от 40-те чуждестранни университета, които участват в изложението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *