Най-разкошните влакове за екскурзии

Топ девет на най-разкошните влакове на планетата е изготвил руският електронен сайт “The Good life”, съобщава „Електронен вестник за жп инфраструктура“ – онлайн издание на НКЖИ.Влаковете са не само средство за придвижване, а и за екскурзия.
Най-разкошният влак на планетата е Pride of Africa, който минава през черния континент. Вагоните достигат до 116 квадратни метра, в купетатаима легла и вана. Има два вагон ресторанта, а в последния вагон има тераса за зяпачите и бар. Традиционният маршрут между Кейптаун и Претория отнема две денонощия. От 3 юли ще има и маршрут от Кейптаун до Дар-ес Салам за 14 дни, като цената е 8900 долара.
На второ място е влакът от Австралия, който не е особено екзотичен, но с него може да се мине през целия австралийски континент – The Ghan. За две денонощия той взима разстоянието от Аделаида до Дарвин. Има две големи спирки – в Катрин Елис – Спрингс, където се намират свещените места на аборигените. Вагоните са на три класи, най-удобна е Platinum Service, където има двойни спални и баня с душ в купетата. Компаниите, желаещи да ползват услугите на влака, може да наемат целият вагон Prince of Wales, построен почти един век по-рано. Пътуването в него струва около 20 000 щатски долара. В ресторанта предлагат кенгуру на грил.
На трето място е знаменитият „Ориент експрес” (The Venice Simplon Orient-Express), който присъства в романите на Агата Кристи и много други книги и филми. Вагоните са с обзавеждане от началото на миналия век. Във вагон-ресторанта предлагат френска и италианска кухня. По един от маршрутите Париж – Истанбул – Лондон – Венеция може да се пътува от март до ноември. Стойността на един билет е 6420 долара до Венеция, 18 380 долара до Истанбул.
На четвърто място е перуанският влак Hiram Bingham. Той се движи между два града на империята на инките – Куско и Мачу – Пикчу. За три часа и половина се преминава през живописни планински склонове, по които на тераси се отглеждат различни растения. Влакът не е свръх луксозен, но предлага една от най-екзотичните екскурзии. По време на пътуването свирят местни музиканти. От Мачу – Пикчу екскурзията продължава с автобус. Във влака предлагат блюда от местната кухня. Стойността на едно пътуване е 588 щатски долара.
На пето място е още един екскурзионен влак – El Transcantabrico. Той се движи по маршрута на средновековните пилигрими – от Сантяго де Компостела до Леон или до Сан Себастиян. Екскурзията продължава осем дни. През това време влакът спира на исторически места, откъдето туристите може да разгледат средновековни градове и местности или да си починат на плажа. През нощта в него има дискотека. Влакът се движи само от едното населено място до другото, така че в действителност е хотел на релси или железопътен аналог на круизен кораб. Във всяко купе има вана. Цената на билета, в който влиза екскурзията, е 2600 евро.
На шесто място е разкошният руски експрес „Царское золото”, който пътува между Москва и Пекин, след него „Золотой орел” между Москва и Владивосток, като преминава през Улан-Батор, Монголия. За разлика от европейските влакове, руските се движат предимно нощем, а през деня пътниците се забавляват с екскурзии през местата, откъдето преминават. В програмата влиза посещение на езерото Байкал, Новосибирския театър и опера, юрта в Улан – Батор, където предлагат традиционни монголски ястия. Във влака има лекар. Пътуването продължава две седмици. Във вагон – ресторанта се предлага традиционна руска кухня, борш и пелмени.
За Владивосток може да потеглите на 11 май, 6 юни, 1 юли, 23 август. Стойността на пътуването в златната класа е 22 590 евро.
На седмо място – екскурзия по Шотландия, която продължава от два до седем дни, може да се осъществи с влака Royal Scotsman. Минава през различни маршрути, но всички включват уникални шотландски пейзажи, средновековни замъци, викториански обекти и други. Влакът има специална тераса за разглеждане на забележителностите, през които преминава, вагон ресторант. Най-дългата екскурзия с него е на стойност 10 680 долара.
На осмо място – в Индия има два влака, наречени „Дворци на релси”, лидерът обаче е Royal Rajasthan on Wheels. Източен разкош, купета, обшити с гоблени, напомнят покоите на раджа. Има спа-вагон, два вагон – ресторанта с блюда от различни кухни, местна кухня. От Делхи влакът тръгва по няколко екскурзионни маршрута. Пътуването продължава осем дни, струва 12 800 долара в свръхлуксозно купе и 4720 долара в обикновено купе.
На девето място са поредица експреси, в колониален стил, които се движат в югоизточна Азия. От Сингапур, Бангкок, към Тайланд, Малайзийските острови, са част от маршрутите. Екскурзиите преминават през впечатляващи местности, за туристите има специална тераса за разглеждане на забележителностите, има коктейл-бар. Във вагон-ресторантите предлагат местна кухня, вечер има жива музика, влакът има и вагон – библиотека. За пътуване в тези експреси има изискване за специален дрес-код, който да се вписва в старинната епоха и не допуска хора с джинси. Билетът за най-дългия маршрут струва 2120 долара.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *