Най-сетне растеж на златото след три поредни седмици на спад

Златото днес прибави към вчерашните печалби и може да сложи край на трите поредни седмици на спад благодарение на слабостта на акциите. Металът обаче продължава да бъде в опасност от пробив на ключовите нива на 1200 долара заради силата на долара на валутните пазари.

Спот цената е 1224 долара, което води до седмично повишение от 0.7%. Вчера златото отскочи рязко от 9-емесечно дъно на 1206.85 долара за тройунция. Това се дължеше на разпродажбите на американски акции, което принуди инвеститорите да купуват златото, което предлага сигурност.

Според дилъри златото все още може да падне под 1200 долара, което е психологическо ниво и негов пробив може да доведе до по-големи продажби. Силата на долара е основната причина за слабия интерес към златото. Търсенето от физическия сектор би могло да помогне на златото да удържи нивата над 1200 долара, но засега то не е достатъчно силно, за да окаже подкрепа.

Въпреки, че физическите покупки от Азия, която е основния потребител на злато, се увеличиха през последните дни при спада на цената близо до дъната от януари, то не е нараснало толкова колкото бяха очакванията. Данни от вчера показаха, че нетния внос на злато от Китай през Хонг-Конг е паднал през август до най-ниски нива след май 2011 заради слабото търсене в страната най-голям потребител на злато в света.

Индия може скоро да увеличи търсенето с началото на сезона на сватбите и фестивалите. Китай също може да види растеж в търсенето с приближаването на празниците дълги една седмица, които започват от 1 октомври.

По-голямо влияние обаче ще имат икономическите новини. Пазарите следят тези в САЩ, за да преценят силата на икономиката и влиянието върху действията на Федералния резерв. Силни цифри могат да принудят Фед да увеличи лихвите по-бързо и по-рано от очакваното, което ще навреди на не носещото лихва злато и ще даде допълнителна сила на долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *