Най-скъпо платени са менижърите в бързоразвиващите се пазари

Западните държави изостават по равнища на заплащане, челните позиции заемат бързоразвиващите се пазари, отбелязва Дойче веле.

Челните места заемат менижърите от богатите на петрол и освободени от данъци държави като Саудитска Арабия или Обединените Арабски емирства. В световен мащаб те разполагат с най-големи покупателни възможности със среден доход от около 220 хиляди долара.

„Работодателите от този регион залагат повече на твърдото заплащане, отколкото на зависимите от постиженията модели на възнаграждение” – казват Андреас Шмелцер и Патрик Гутман, старши консултанти в Хай Груп. На базата на традиционното високото заплащане на менижърите и ниските данъчни ставки Хонконг заема третото място в списъка.

Бързоразвиващите се страни са тези, които определят новия ландшафт и в областта на заплащането. Горната средна част е доминирана преди всичко от държавите в средна и източна Европа. От голямото търсене на опитни ръководни кадри и нарастващата мобилност следва, че структурите на заплащане ще се запазят на същото ниво и в бъдеще.

Германия заема 19 място с покупателна способност, възлизаща средно на 122 427 долара. „Доходите на мениджърите във Федералната република са относително високи в световен мащаб” – посочва Патрик Гутман.

Той изтъква и, че Полша, превърнала се междувременно в класическа „страна на вноса”, в която получилите образованието си на Запад мениджъри имат своята цена, е достигнала до 11 позиция – със среден доход от 128 хиляди 537 долара.

Австрия е на 23-то място със 112 906 долара. На базата на ниските данъци и традиционно високото ниво на заплащане Швейцария получава 13 място, Испания, където разходите за издръжка със сравнително по-ниски, е на 12 позиция. Норвегия, Швеция и Финландия заемат местата от 44 до 46-то.

„Държавната система на социална сигурност е свързана, наистина, с високи разходи за издръжка. Но тези страни предлагат и социални услуги, образование и здравеопазване на изключително високо равнище”. – посочва Андреас Шмелцер.

Със стремителния си икономически растеж Китай се класира на 14 място, докато Индия, която се развива почти също толкова бързо, е едва на 36-та позиция. Индия печели от многото добре образовани, говорещи английски таланти.

Нивото на заплащане изобщо не зависи от международната конкуренция. Но и тук заплатите на мениджърите растат с около 15-20 процента годишно, така че определено през следващата година страната ще излезе на по-предно място.

Проучването на Хай Груп показва, че днес заплатите на мениджърите зависят от международната конкуренция. „Предприятията оперират в едно много напрегнато, открито глобално пространство, при което на мениджърите в бързоразвиващите се страни се плащат по-високи възнаграждения, отколкото на тези в утвърдените индустриални нации. Именно поради това тези места са толкова привлекателни за ръководните кадри” – обобщават Патрик Гутман и Андреас Шмелцер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *