Най-странните данъци в света

Подбрахме за вас някои, които ни се сториха най-интересни :
Crack tax е данък, който се плаща за нелегални наркотици в щата Тенеси, САЩ. Данъкът влиза в сила от януари 2005 година и се отнася до незаконни вещества – кокаин, марихуана и „мууншайн“ (алкохол с много висок градус – 95%). Дилърите са задължени да плащат анонимно на данъчната агенция, откъдето получават печат за доказателство, че са заплатили. Ако полицията залови дилър без печат, държавата има право да търси неплатените суми. Подобен данък има и в Северна Каролина.
Данък „Бонбони“ е въведен в щата Вашингтон, като се пояснява, че ще бъдат облагани единствено тези сладкиши, които съдържат брашно.
Jock tax или данък „атлет“ е данък, с който се облагат приходите на посетителите на даден град или държава, печелещи пари в тази юрисдикция. Тъй като държавата не може да си позволи проследяването на всички, които правят бизнес на дадена територия, те се насочват към определена група, наречена „атлети“- става въпрос за високопоставени хора с възможности, които в повечето случаи са професионални спортисти.
Fart tax, или данък газове, има в Нова Зеландия. Оказва се, че кравите и овцете там допринасят в много голяма степен за съдържанието на метан и въглероден диоксид в страната. Поради тази причина новозеландските фермери трябва да плащат 2.9 милиона паунда годишно, за да изпълнят изискванията за намаляване на парниковия ефект.
На много места в света проституцията вече е легализирана. Именно поради тази причина е въведен данък „Проституция“. Такъв данък решиха да събират и във Великотърновска община, където жриците на любовта ще плащат патентен данък.
Данък Mooncakes в Китай. Този данък облага специални сладкиши, които се подаряват на Есенния фестивал в Пекин. Той е предизвикал протести от страна на гражданите и много от тях заявяват, че за тях е по-добре изобщо да не получават такъв вид подаръци.
Отново в Пекин, Китай, хората са били задължени да пушат по близо четвърт милион пакета цигари по време на световната финансова криза. Указът, издаден от длъжностни лица, в провинция Хубей в Централен Китай, заплашва да налага глоби на длъжностни лица, които „не успяват да изпълнят своите цели“, или са хванати да пушат конкурентни марки, произведени в съседни провинции.
В Швеция съществува закон за имената, които се дават на шведските деца. Данъкът върху имената на децата съществува от 1982 г., когато е бил създаден с цел да не се дават благороднически имена на деца от неблагороднически семейства. Разбира се, сега законът е преработен и гласи : „ Да не бъдат одобрявани имена, които оскърбяват или причиняват дискомфорт на собственика им, или такива, които по някаква основателна причина не подхождат за собствено име.“
Също така в Швеция има и данък подкуп, който е създаден с цел борба с чуждите подкупи на територията на страната. Дори е създадено специално полицейско звено за борба с корупцията. Оказва се, че и при нас през 18 в. е съществувал подобен данък за рушветите, събиран от българите за Османската империя.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *