Най-успялата българска журналистка се разделя със CNN

След 23 години като водещ на CNN International (каналът, който се излъчва в Европа), Ралица Василева няма да бъде част от екипа на световния новинарски лидер. Последният работен ден на най-успелия български журналист беше в неделя. Спортният кореспондент и водещ Дон Ридъл публикува в своя туитър снима с Ралица,под която написа: „Сбогувам се с една истинска легенда на CNN. Късмет, Ралица! Много ще ни липсваш!“ Последно нашата сънародничка водеше уикенд изданието на International Desk. Засега не ясно какво е предизвикало раздялата, но вероятно е част отпреструктурирането в компанията през последния месец и масовите съкращения на хора и разходи.

Медийната група освободи 10 процента от всички свои служители по целия свят, включително и в централата си в Атланта, припомня в. BG VOICE. Ралица започва работа в CNN International през 1992 г. Отразява множество важни международни събития и новини, сред които акцията за спасяване на миньорите от Чили, протестите на студентите в Иран и офанзивата на Израел в ивицата Газа. Дългата кариера на Василева в CNN започва с отразяването на конфликтите в Близкия Изток, в бивша Югославия, на прехода в Русия към демокрация и мирното споразумение в Северна Ирландия.

Ралица Василева води за CNN отразяването на кризата с оръжейните инспекции на Организацията на обединените нации в Ирак, военната офанзива в Афганистан, както и атентатите от 11 септември в САЩ.Тя интервюира много видни световни лидери като бившите държавни секретари на САЩ Хенри Кисинджър и Мадлин Олбрайт, бившия съветски лидер Михаил Горбачов, бившия пакистански президент Первез Мушараф, израелския премиер Бенямин Нетаняху, бившия президент на Нигерия Олусегун Обасаньо, предприемачите Тед Търнър и Ричард Брансън.

Ралица Василева започва своята кариера в CNN като водещ на предаването „CNN World Report”. Преди това тя работи като водещ и репортер в Българскатанационална телевизия. Първите си сериозни стъпки в журналистиката прави с отразяването на края на комунизма в България.

Ралица Василева е родена в София. Учи в английски езикови училища у нас и в Индия. Магистър е по английски език и литература от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, има и магистърска степен по политически науки от Държавния университет на щата Джорджия в Атланта, САЩ.

Интересът на Ралица Василева към журналистическата професия възниква в края на 80-те години, когато тя работи за английската редакция на Българското национално радио като преводач от английски език и диктор, а по-късно и репортер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *