Накъде отива златото

От началото на годината цената на златото падна с над 20%. А до преди само две години нещата стояха по съвсем различен начин, дори в България. През 2011 г. интересът на инвеститорите у нас към благородния метал беше толкова голям, че в един момент кюлчетата свършиха и при покупка трябваше да се чака. Петър Кръстев, финансов анализатор, коментира в рубриката Марж по Дарик движението на цените и перспективите през пазара:

Златото, което доскоро беше предпочитан актив, на фона на световната криза, вече смени статута си, най-вече заради промяната в монетарната политика на водещите централни банки. Федералният резерв на САЩ всеки месец изкупва активи за 85 млрд. долара. Говори се, че и Европейската централна банка ще предприеме действия в подкрепа на икономическото възстановяване.

Така пазарните участници са настроени да купуват по-скоро акции, заради очакванията за ръст на фондовите пазари. Това до някаква степен обяснява по-слабия интерес към златото, тъй като голяма част от експозициите в него вече се прехвърлят на пазара на акции.

Но едва ли ще има значителни движения на цените на метала поне до края на годината, а може би и през първото тримесечие на 2014 г., най-вече защото в момента икономиките на САЩ и еврозоната не са набрали достатъчно инерция, за да могат да бъдат оставени без стимули.

Когато златото струваше над 1 800 долара за тройунция, всички бяха оптимистично настроени, тъй като в продължение на години цената не беше регистрирала голяма низходяща корекция.

Резкият спад през тази година изненада доста от пазарните участници, инвестиционните фондове и мениджърите на пари. Но през последните месеци цената изглежда е намерила някаква равновесна точка в границите 1 200-1 300 долара за тройунция, което показва, че най-ниските нива вече са достигнати.

През следващите години златото отново ще поскъпва, но едва ли скоро ще се върне към нивата от 2011 г., тъй като глобалната икономика вече се възстановява от кризата.

Ако темпът на икономическо подобрение се запази, обаче инфлацията ще се ускори, а златото е основно инвестиционно убежище срещу инфлацията. Това вероятно ще е движещата сила, която ще изтегли цената от сегашните дъна.

Всичко разбира се зависи от това колко бързо икономиките излизат от кризата. Този процес ще продължи през следващите 2 до 5 години, както и съответните политики на стимули на централните банки. Ето защо през този период цената на златото ще е под натиск и цената ще расте бавно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *