Намалението в офертните цени на имотите започва

Вече е факт намалението в офертните цени на имотите в цялата страна. То започна доста плахо, договаряха се по-ниски цени само след преговори със сериозни купувачи, но през последните 2 месеца продавачите вече все по-смело и открито свалят цените на имотите си.
Това показва анализ на българската компания за недвижими имоти Бългериан Пропъртис.
Спадът в офертните цени на имотитеобачее значително по-нисък от цените на реално сключените сделки, уточняват от там.
Офертните цени на имотите в София са спаднали с 13.23% през 2009 г. От 495 евро за кв. м. стартират цените на обзаведени апартаменти в Банско, а в района на Слънчев бряг – от 310 евро за кв.м.
На сайта на Бългериан Пропъртис вече има и секция, където могат да бъдат видени всички оферти към момента. Към момента 5% от активните оферти за продажби и наеми на имоти вече се оферират на намалени цени.БългерианПропертис очакватози процент да продължи да нараства, тъй като продавачите все по-ясно осъзнават, че цените наистина са спаднали и че ако искат да продадат, трябва да оферират възможно най-добрата цена, а не да обявят висока цена и да разчитат на преговори.
Съпоставка на намалените офертни цени и цените на база реално сключени сделки
София е един от градовете с най-много оферти с намалени цени, което показва по-голяма зрялост и гъвкавост на пазара в столицата и обяснява неговата по-голяма динамика в сравнение с останалите големи градове в страната.
Средният спад в офертните цени от началото на годината е13.23%. Спадът варира в зависимост от квартала и качествата на имотите. Имотите вТоп центъра са поевтинели с 14.9% – до нива от 1800 евро на кв.м. в районите около булевард „Витоша“, а между 2000 и 2800 евро на кв.м около Парламента и Докторски паметник.
В Широкия център спадът е 9.34% – до 1190 евро на кв.м. Имотите на Бул. „България“ поевтиняват средно с 12.96% до 978 евро на кв.м, в „Лозенец“ спадът в цените е12.6% до 1600 евро на кв.м, в „Стрелбище“ и „Иван Вазов“ – 10.9% – до 1500 евро на кв.м.
Най-големите намаления в процентно изражение са от порядъка на 50-60%, а най-малките – на 1.5%
Офисите за продажба са с намалени цени в порядъка на 1-2%, но има изключения – до 58%. Парцелите в регулация също са със скромно намаление в офертните цени – между 1.5 и 8%.
Ако сравним обаче намалените цени на офертите с реално сключените сделки в София, които по последни данни на Бългериан Пропъртис през 2009 г. се сключват на нива с 25-28% по-ниски от 2008 г., ясно проличава, че до продажби се стига с по-значителни намаления и преговори с продавачите. Разликата в нивата на средните намалени офертни цени и цените на база реално сключени сделки е около 15%.
Във Варна имотният пазар е по-неактивен от този в София от началото на годината поради все още високите цени. Напоследък обаче и там има доста смели намаления в цените, стигащи до 40%, което играе важна роля за активизацията на интереса към покупки на имоти в морската ни столица.
Средният спад в офертните цени в градаот началото на годината е9.97%, катоварира от 0.1% до 40%.
Офертните цени на къщи близо до Варна близо до плаж са спаднали с 6.2%.
Ето как изглеждат намаленията в цените по квартали:Център и морска градина – 9% – до средни цени 1990 евро на кв.м., „Левски“ – 3.9% – до 1074 евро на кв.м., „Бриз“ – 9.8% – до 1160 евро на кв.м.Намаления има и в „Аспарухово“ (11%), „Галата“ (6.5%), „Виница“ (7.42%), около Св. Св. Константин и Елена – 7.8%
Спадът в офертните цени не е толкова голям, колкото в София. Сключените сделки във Варна през изминалите месеци стават на нива с около 30% по-ниски от средните за 2008 г., т.е. и във Варна спадът в офертните цени и цените на реално сключените сделки се разминават – с около 20%.
Банско е лидер по намаления на цените на имотите. Съвсем реално можем да твърдим, че цените там в момента са истински атрактивни. Необзаведен апартамент с 1 спалня може да бъде закупен срещу 28 000 евро, а напълно обзаведен апартамент струва от 35 000 евро. Цените са намалени в порядъка между 30 и 45%. Ресторантите в продажба в Банско са с намаления от 30 до 60%, напълно оборудвани и действащи, а спа центрове могат да бъдат закупени за 29 000 – 32 000 евро, отново напълно оборудвани и с 37-46% намаление в цената.
Средното намаление на офертните цени е 25%, а квадратният метър на обзаведените апартаменти тръгва от 490 евро. Намаленията варират от 19 до 60%. В същия диапазон варират и намаленията на база реално сключени сделки.
За сравнение – намаления има и в Боровец, но изборът е доста ограничен, а намаленията са в рамките до около 11%.
В Слънчев бряг основните намалени оферти за апартаменти с много добри местоположения – център и близо до плажа са със средно намаление от 13.4%, а цените на кв.м. варират между 790 и 1200 евро на кв.м. Около Слънчев бряг в по-неатрактивни райони може да се закупи апартамент за 310 евро на кв.м.
Селските имоти също претърпяха корекция в цените – средно с 15.35%, като варират от 5% до 35%. Статистиката наБългериан Пропертисна база реално сключени сделки показва, че сделките със селски имоти през тази година се сключват на нива с около 35% по-ниски от 2008. Т.е. от намалените селски имоти по-голям шанс за намиране на купувач имат тези с максималното за сегмента офертно намаление в цените.
Интересен е фактът, че има и множество оферти с намалени цени от Пловдив и Стара Загора (където цените бяха догонили софийските), но засега сделки все още много трудно се случват, тъй като купувачите се разминават в офертите с продавачите и чакат по-добри времена.
Липсват оферти с намалени цени от някои райони в страната, където покупко-продажбите също са с доста намалял обем. Това доказва пряката връзка цена-сделки.
В момента сделки се случват на нива от 20% до 35% по-ниски от миналата година – това е равновесната точка на търсене и предлагане, на която пазарът се установи през последните 3 месеца. Двуцифрените намаления в цените все още рядко се оферират открито пред широката публика, а се постигат след сериозни преговори. Факт е обаче, че повечето купувачи влизат в преговори едва, след като видят добра цена.
Съветът ни към продавачите е да намалят възможно най-много офертните си цени и да не оставят резерв в цените на имотите, защото така много по-трудно ще стигнат до преговори с потенциални купувачи“, съветва Михаил Чобанов, изпълнителен директор на Бългериан Пропертис.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *