Намалява износът на България за Европейския съюз

С близо процент е намалял експортът на България за Европейския съюз през периода януари-април тази година, в сравнение с първите четири месеца на 2013 г. Обемът на износа е паднал до 8,3 млрд. лева, докато вносът от ЕС се е увеличил с 4,6% до 9,9 млрд. лева. От Националния статистически институт съобщават, че основните пазари на страната ни през първите четири месеца на годината са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия. Тези страни формират 72,3% от българския експорт за държавите-членки на ЕС. Същевременно най-голям внос на стоки имаме от Германия, Италия, Румъния, Испания и Гърция.

Външнотърговското салдо на България с Европейския съюз за първите четири месеца на годината е отрицателно и на стойност от 1,67 млрд. лева. То е нараснало, в сравнение със същия период през 2013 г., Когато също е било отрицателно. Само през април т. г. търговският дефицит на България с ЕС се увеличава с над половин милиард лева.

НСИ отчита и чувствително влошаване на търговския стокообмен на България с трети страни. Експортът за тези пазари в периода януари-април 2014 г. е намалял с 18,4% на годишна база до 4,66 млрд. лева. Година по-рано износът е бил 5,7 млрд. лева. За разлика от ситуацията със страните-членки на ЕС, спад има и във вноса от трети страни. Той е намалял с 6,8%, достигайки 6,07 млрд. лева.

Външнотърговското салдо на страната ни през първите четири месеца на годината е отрицателно и в размер на 1,42 млрд. лева.
Рязко свиване език търговския дефицит език България СЕ наблюдава И С Руската федерация, отчита Националният статистически институт. Той е в размер на 1,83 млрд. лева, докато в периода януари-април 2013 г. е бил 2,59 млрд. лева. През първите четири месеца на тази година вносът от Русия е намалял с 26,3% на годишна база до 2,17 млрд. лева. Намаление се наблюдава и в обема на българския износ, който е спаднал с близо пет на сто до 337,3 млн. лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *