Намирисва отново на сензационни фалити

През тази седмица станахме свидетели на това как най-големият в света борсов посредник, американската компания „Рефко Инк.“, премина във „вечните ловни полета“. Съвременният финансов свят, уви, е свикнал с периодичните фалити на борсови мастодонти. Преди петнайсет години един от тогавашните могули на Уолстрийт Майк Милкен докара себе си до затвора, а компанията, която ръководеше – „Дрексел Бърнам Ламберт“ – до ликвидация.

Майк забравил две основни неща в операциите си – да се съобразява с пазара и да спазва закона. Пазарът смачка позициите му, а законът го лиши завинаги от право да упражнява професията си. През 1995-а симпатягата Ник Лийсън, трейдър в „Беърингс“ – банката на британското кралско семейство, с 233-годишна история – я докара до фалит със загуби от 1,4 млрд. долара, който й нанесе с неразрешени сделки. Лежейки в затвора, Ник написа книга и сценарий за успешен филм, а банката отдавна е само спомен, както и авоарите на депозантите в нея.

През 1998-а фалитът на инвестиционния фонд „Лонг Търм Кепитъл Мениджмънт“, в чийто борд фигурираха имената на четирима Нобелови лауреати по икономика, едва не докара до фалит правителствата на Италия и Норвегия, инвестирали стотици милиони в него. Този „Титаник“ на инвестиционните фондове завърши плачевно, както презокеанският лайнер – 4 млрд. щатски долара загуби от неудачни инвестиции и сериозна заплаха за разпад на световните финансови пазари.

Има и други повече или по-малко сензационни фалити на банки и финансови компании през последните 25-30 години, които ще се помнят задълго – но нито един от тях не е сравним с този на „Рефко“.

Фалитът на „Рефко“ не бе причинен нито от хазартен трейдър, надхвърлил разрешените лимити, нито от неправилно преценена инвестиционна стратегия. Най-големият борсов посредник в света бе съсипан от криминалното поведение на главния си изпълнителен директор Филип Бенет. Той съзнателно е подправял финансовите отчети на фирмата през периода 2002-2005 г., както и прикривал собствен дълг към фирмата в размер на 430 млн. щатски долара, представяйки го за заем, отпуснат на друг, формално несвързан с него клиент.

Подобно поведение е не просто незаконно от гледна точка на закона и на морала. То унищожава за миг доверието на инвеститорите и на клиентите на една финансова компания, дори ако тя, както „Рефко“, държи сметки на над 200 хиляди клиенти и офиси по цял свят. Във финансовия свят „доверие“ е ключовата дума. Сега славната някога брокерска фирма, десетилетия устоявала на натиска на конкуриращи я банки и инвестиционни компании, ще бъде разпродадена на части.

Посттоталитарният българин също е попривикнал с подобни събития, дори на родните финансови пазари. Примери на сбъркани пазарни стратегии, изкривено счетоводство, недопустими злоупотреби, в които изгоряха стотици милиони лева, имаме и преди, и след въвеждането на валутния борд. Законовата уредба, регулираща и контролираща финансовите институции у нас, не елиминира заплахата от рецидиви – както не може да стори това и в САЩ. Постоянно възникват сериозни ситуации в застрахователни компании, инвестиционни посредници, инвестиционни фондове и дори банки, които застрашават средствата на вложителите и инвеститорите. Органите по надзора на банковата и финансовата система полагат сериозни усилия да предотвратят счетоводните измами, рисковото пазарно поведение и злоупотребите, но това по никакъв начин не означава индивидуалният инвеститор или вложител да не проявява безпокойство за парите си.

За нас важат универсалните за целия свободен свят правила: не се предоверявайте на рекламата, не се предоверявайте на мениджмънта на фонда или банката, никога не слагайте всички „яйца“ в една „кошница“. Щем не щем, фалити както на ЛТКМ или „Рефко“ няма да избегнем. Но можем поне да ограничим до разумни граници негативния ефект от тях.

Андрей ПРЪМОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *