Напливът на български студенти във Великобритания се увеличил двойно за година

Кандидатите за постъпване в британски университети са се увеличили миналата година с 6,7% в сравнение с предходната, за да надхвърлят 420 хил. души. От всички страни в света с най-големи темпове е нараснал броят на кандидатите от България, съобщават Би Би Си и вестник „Гардиън“, като се позовават на официална статистика.
Чужденците, граждани на страни извън ЕС, искащи да постъпят в британски университети, са са увеличили с 10,7%. С най-големи темпове е нараснал броят на българите („Гардиън“ включва България в тази група страни), канадците, норвежците, сингапурците и китайците.
Увеличението при българските граждани е над 111% – от 400 на 845.Броят на кандидат-студентите от женски пол не само че е далеч по-висок от този от мъжки пол – 244 хил. срещу 167 хил., но и е нараснал с по-големи темпове – съответно 10,2 срещу 7,2%.
Представител на университетска асоциация приветства статистиката като добра новина, която показва, че чуждестранните студенти продължават да смятат британските висши учебни заведения за привлекателни.
Говорител на опозиционната партия Либерални демократи обаче обърна внимание на една тревожна тенденция – за стагнация на социалната мобилност.
До крайния срок 15 януари 430 489 души са изпратили документи за редовно обучение в британски колежи и университети, което е с 8,9% повече от миналата година, като това увеличение идва и от включването за първи път тази година на обучение за среден медицински персонал – сестринство и акушерство.
Ако обаче те се изключат, увеличението е с 6,7% или 26 517 души.
Петте най-желани специалности остават същите както и през миналата година, отбелязва „Гардиън“, базирайки се на предоставените данни.
Правото е на първо място, следвано от медицина, която минава от трето на второ място, психология, английски и мениджмънт.
Около 100 хил. студенти повече тази година ще взимат пълна или частична стипендия, посочва британското издание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *