НАП&пенсионните дружества: Има ли промяна?

Няма задържане и непревеждане на осигурителни вноски къмпенсионноосигурителните дружества от страна на НАП. Това казазаместник-изпълнителният директор на Националната агенция заприходите (НАП) Милена Кръстанова на заседанието напарламентарната Временна комисия за проучване на финансовотосъстояние на пенсионноосигурителните дружества и управляванитеот тях универсални и професионални пенсионни фондове иприлагането на регулаторната рамка.

Съгласно Кодекса за социално осигуряване (КСО) вноските задопълнителното задължително пенсионно осигуряване се превеждат всъщите срокове като вноските за държавното общественоосигуряване – до 25 число на месеца, следващ месеца, през койтое положен труд, припомни Кръстанова.

Вноските за допълнителното задължително пенсионноосигуряване се превеждат в срок от 30 дни от специализиранатасметка на НАП по сметка на съответния пенсионен фонд, посочен отпенсионноосигурителното дружество, което го управлява, посочиКръстанова.

Общо преведените суми от началото на годината към 24 март сав размер на 266 милиона 595 хиляди 668 лева, което, сравненосъс същия период на миналата година, но към приключилотримесечие, е с 18 милиона и 325 хиляди лева повече, катонарастването е със 7,38 процента още преди да е изтеклотримесечието, информира заместник изпълнителният директор наНАП. По думите на Кръстанова в последните дни отзаконовоустановения срок за внасяне на вноските са постъплениятаса най-високи.

Броят на младежите, за които за първи път са подадениосигурителни декларации от 1 януари т.г., е 7446, посочизаместник изпълнителният директор на НАП. От тях 2365 са подализаявления към края на февруари за избор на фонд и вноските им сепревеждат в определените срокове. Останалите 5081 не са подализаявление за избор на фонд и внесените суми за тях са налични всметките на НАП, като ще бъдат там до избор на фонд от страна намладежите или до промяна в нормативната уредба, отбелязаКръстанова.

В отговор на въпрос тя посочи, че има суми, които все още неса преведени, заради несъответствия. Тя уточни, че във връзка сизмененията в законодателството от 1 юли 2013 г. сумите сепревеждат пропорционално – ако работодателят е декларирал за 10души сто единици осигурителни вноски, а е внесъл 80 единици, затези десет работници 80-те единици се разпределятпропорционално.

През 2014 г. от страна на НАП са преведени 99,99 на сто отвнесените суми към пенсионноосигурителните дружества, казазаместник изпълнителният директор на агенцията. По думите наКръстанова НАП прави проверка, за да бъдат преведени вмаксимален размер сумите за всички години от допълнителнотозадължително пенсионно осигуряване. Откакто съществува систематаза допълнително задължително пенсионно осигуряване по сметкитена дружествата са преведени суми в размер на 6 милиарда 882милиона 314 хиляди лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *