НАП пусна заявление за авансово удържане на данъка

Данъчните пуснаха образец на заявление за авансово удържане на данъка върху доходите през последните три месеца на година.Подаването му не е задължително, но за желаещите срокът е до 30 септември.Това засяга близо 130 000 българи, които получават доходи от извънтрудова дейност.

По законпрез последните 3 месеца извънтрудовите доходи не се удържат авансовозадължително.За първи път тази година имаме право да изберем дали да получим целия си доход за последното тримесечие и догодина да имаме данък за довнасяне, или платецът да удържи данъка авансово и да ни остане ангажимент само да подадем данъчна декларация.

С публикуваното от НАП заявление информираме платеца на дохода – най-често работодател или наемател, че искаме авансово удържане на данъка. Използването на образеца е препоръчително, а не задължително. Единствено трябва да спазим срока на подаването му – до края на този месец.

Ако данъците ни бъдат удържани и през последните 3 месеца,няма да може догодина да се възползваме на правото на 5% отстъпкаот данъка за довнасяне, ако го декларираме по интернет.

Ако изберем получаване на целия доход, ще можем да използваме възможността за отстъпка, ако нямаме стари задължения. И в двата случая се подава данъчна декларация.

От НАП припомниха, че възможността за авансовото удържане на данъка за последните три месеца на годината касае и доходите от наеми, когато наемът се плаща от фирма или самоосигуряващо се лице. В този случай авансовият данък върху дохода от наем се удържа от фирмата наемател и наемодателят трябва да декларира изрично, ако желае данъкът за последното тримесечие също да бъде прихванат авансово. Тази особеност не касае доходите от наеми между две физически лица. При тях авансов данък през последното тримесечие не се удържа и право на избор няма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *