НАП разпродава мина „Черно море“

Рудникът затвори в средата на април тази година и 280 миньори останаха без препитание

 

НАП-Бургас изкарва на търг с тайно наддаване терените за въгледобив и сградите върху тях на мина „Черно море“. Началната обща тръжна цена надхвърля седем милиона и половина лева. Огледът на имотите започна и ще продължи до 26 този месец от 9.30 до 14 часа.

Единствената въгледобивна мина в региона затвори в средата на април тази година и 280 миньори останаха без препитание. Имотите се продават на парче и се намират в бургаския квартал „Черно море“, Поморие и в селата Каменар, Лъка и Рудник, пише faragency.bg.

Поземлени имоти, намиращи се в землището на селата Каменар, Лъка и Поморие продават от данъчните, а начинът на трайно ползване на част от тях е позeмлен въгледобив. На търг отиват и сгради като тази на КПП – със застроена площ от 36 кв.м, построена през 1986 г., компресорна-автобаза – 537 кв.м масивно строителство, строена през 1988 пак там, трафоподстанция- застроени 183 кв.м, сграда за помпена станция – застроена на 124 кв.м, масивна едноетажна, построена 1982 г., намираща се върху имоти в землището на Лъка, с площ 124 кв.м, имот в землището на село Каменар със склад за машини и съоръжения – застроени 364 кв.м, покрит склад за комплекси – застроен на 284 кв.м, масивен на 1 етаж, построен 1981г., площ 284кв.м, механична работилница – застроена на 1250 кв.м масивна сграда, построена 1980г. и др. Всички намиращи се на територията на рудник „Черно море-2″.

В минното селище Черно море се разпродават пък поземлени имоти, терени, пералня със застроена площ от 254 кв.м, земя и сграда – детска градина – терен 2030 кв.м, друг терен с бекярско общежитие – масивна на два етажа – застроена площ от 1044 кв.м, построена 1956г. и терен от 9530 кв.м, недвижими имоти – земя и сграда, сграда болница – масивна на два етажа със застроена площ 455 кв.м построена 1956г.; терен 7300 кв.м пише blitz.bg.

Това са само част от обявените от приходната агенция продажби чрез търг с тайно наддаване. Заради задължения данъчните разпродават имуществото на мина „Черно море“.

„Сбогувахме се окончателно с въгледобива“, категоричен е Чавдар Микулашев, председател на миньорски синдикат към КНСБ, и търговете били още едно доказателство за това. „Приказките дето преди време говореше министър Теменужка Петкова за това, че ще се намери друг концесионер, просто няма как да се случат. Това аз го казах още тогава. Да, разпродава се всичко на търг заради неизплатени задължения и това съм убеден, че никого не учудва“, допълва Микулашев.

Запитан за съдбата на миньорите, той е категоричен, че бургаският градоначалник каквото е поел като ангажимент към работещите в мината, го е изпълнил. Но за това дали всички хора, като се има пред вид, че голяма част от тях и не са били от бургаската община, са успели да се устроят и да си намерят нова работа, синдикалистът не се наема да коментира.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *