НАП ревизира над 300 фирми заради несъответствия

Повече от 300 български фирми ще бъдат ревизирани от Националната агенция за приходите (НАП) заради несъответствия в отчетените от тях вътреобщностни придобивания (внос) с информацията, получена от данъчните администрации на страните от Европейския съюз. Това се посочва в съобщение на НАП.

Несъответствието между декларираните доставки към България на фирми от Италия и декларираните от български дружества покупки възлиза на над 100 млн. лева. Близо 80 млн. лв. е разминаването между данните, посочени от българските и гръцки фирми. Несъответствията ще бъдат проверени от НАП, а там където се налага, ще бъдат извършени и данъчни ревизии.

От влизането на страната ни в ЕС се използва електронната система VIES, която позволява на данъчните администрации в ЕС да обменят информация помежду си за всички транзакции между контрагенти в различните държави. От друга страна, всички български търговци, регистрирани по ДДС, са длъжни да подават всеки месец в НАП информация за сделките си с фирми, също регистрирани по ДДС на територията на ЕС, отбелязват от НАП.

Най-често срещаните грешки при отчитането на вътреобщностните придобивания и свързаното с това издаване на протокол за „самоначисляване“ на ДДС са посочване като контрагенти на български идентификационни номера за целите на ДДС, вместо такива на фирми от ЕС или посочване само на размера на ДДС, без да се вписва данъчната основа, върху която е начислен данъкът.

Идентифицирани са и фирми, които не са издали протоколи за осъществените вътреобщностни придобивания или протоколите са издадени със закъснение. Друг често срещан пропуск във VIES декларациите и протоколите за „самоначисляване“ на ДДС е вписването на некоректни ДДС номера на контрагентите.

За първите пет месеца на 2007 г. са подадени над 27 000 VIES декларации от български фирми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *