НАП чака 70 000 декларации за доходи в последния момент

Данъчнитеочакват да получат около 60-70 хил.годишни данъчни декларации за доходите през 2013 г. в последните два работни дни до крайния срок – 30 април, стана ясно след запитване на “Труд” до Националната агенция за приходите. До момента гражданите са подалиоколо 450 000 декларации.

Формуляритесе подават лично или чрез упълномощено лицев офиса на НАП по постоянен адрес на декларатора. Другият вариант е документът да се прати от пощенски клон с обратна разписка или на място в 352 пощенски станции, където служителите на “Български пощи” директно издават входящи номера. Ако декларацията се подаде поелектронен път до 30 април, лицето може да ползва 5%отстъпка върху внесения в срок данък.

Освен че трябва да подадат формулярите до края на месеца, гражданите, които иматданък за довнасяне, трябва да го преведат на НАПпо банков път в същия срок. Кодът за плащане е 110 000, а банковата сметка на съответния офис на данъчната агенция може да се намери на сайта.

Ако гражданинътне подаде декларация до 30 април, дори да се налага да обяви хонорар от 40 лв.,той подлежи на глоба до 500 лв. Ако пък подаде формуляр с неверни данни, водещи до по-нисък данък, санкцията е до 1000 лв., ако гражданинът не подлежи на по-тежко наказание. Ако човек подаде декларацията, но не внесе до 30 април дължимия данък,още от 1 май върху него започва да се начислява законовата лихва. На годишна база тя е на стойност 10% плюс основния лихвен процент на БНБ, който за април е 0,04%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *