НАП: 5-те процента отстъпка от данъка се ползват при погасени стари задължения

За да се използва 5% отстъпка от данъка върху доходите, трябва да бъдат погасени всички предишни задължения към държавата и декларацията да бъде подадена онлайн до 31 март. За условията съобщи Боряна Георгиева, която ръководи дирекция „Обслужване“ в Националната агенция за приходите (НАП), информира БНР.

Другото условие, за да се ползва отстъпката, е парите да са внесени до 30 април. Плащането може да е по банков път или онлайн.

При подаване на декларации по интернет служебните бележки от работодателя трябва да бъдат изпратени в сканиран вариант или чрез електронен образец.

Към момента над 8000 данъчни декларации от физически лица за облагане на доходите от 2014 г. са подадени в НАП. Над 1500 са декларациите, подадени по интернет, като от тях почти равен е броят на документите, подадени с електронен подпис и с персонален идентификационен код (ПИК), съобщи БТА.

Всички издадени досега ПИК от НАП, които са към четвърт милион, остават активни. Кодовете са безплатни и безсрочни.

От НАП отчетоха, че през последните седмици има силен интерес към електронните услуги на Агенцията от хора, желаещи да проверят състоянието на пенсионно-осигурителната си сметка за втора пенсия. НАП предоставя безплатна услуга за всеки притежател на персонален код.

В момента е невъзможно прехвърлянето на партидата от частен фонд към НОИ, обясни Росен Иванов от дирекция „Данъчно-осигурителна политика“ в приходната агенция. Дори някой да подаде заявление, ще трябва да изчака приемането на нормативна уредба.

В близките две седмици се очаква да стане възможно на телефон 0 700 18 700 да разберем в кой пенсионен фонд сме разпределени служебно.

По разчети на НАП годишно чрез въвеждането на електронни услуги на хората и бизнеса се спестяват около 300 млн. лева преки административни разходи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *